TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McClusky, Clarence Wade, Jr. "Mac"

Geboortedatum:
1 juni 1902 (Buffalo/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
27 juni 1976 (Bethesda/Maryland, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Enterprise Air Group, U.S.S. Enterprise (CV-6), U.S. Navy
Toegekend op:
oktober 1942
Uitgereikt voor:
Operatie MI
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom op operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een gevechtsvliegtuig van de marine en commandant van de Enterprise Air Group, toegevoegd aan de U.S.S. Enterprise (CV-6) tijdens de slag om Midway op 6 juni 1942. Nadat hij bericht had gekregen over een Japanse invasievloot in het gebied, leidde Lieutenant Commander McClusky zijn squadron op een hardnekkige en grondige zoektocht die pas werd beëindigd toen het doel was gelocaliseerd; hij viel moedig en vastberaden vier carriers aan met volledige minachting voor zwaar luchtafweervvuur en sterke tegenstand van jagers. Er werd dermate grote schade aangericht op de vliegdekken van de Japanse carriers dat die buiten gevecht werden gesteld. Tijdens dit gevecht, waarbij Lt Cdr McClusky een schouderwond opliep door een vijandelijke granaatscherf waren zijn moed en inspirerend leiderschap onder overweldigende tegenstand en groot gevaar in overeenstemming met de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 307
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Aanbeveling:
Wegens heldendom en buitengewone prestaties in de lucht als commandant van een jagersquadron. Lieutenant Commander McClusky leidde een divisie jachtvliegtuigen voor de eerste aanval op het Wotje atol op de Marshalleilanden op 1 februari 1942. Met volledige minachting voor het zware luchtafweervuur bombardeeerde en beschoot hij herhaaldelijk doelen waarbij hij de vijand zwre schade toebracht. Later, terwijl hij een patrouille boven de vloot leidde werd er contact gemaakt met 2 tweemotorige bommenwerpers die probeerden de carrier aan te vallen. Hij leidde zijn groep in herhaalde agressieve aanvallen op de bommenwerpers en deze beslissende actie had tot resultaat dat een bommenwerper werd neergehaald en de andere ernstig beschadigd en zwaar rokend in een wolk verdween. Zijn leiderschap en moed gedurende die dag kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto

Thema's