TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pease, Harl Jr.

Geboortedatum:
17 april 1910 (Plymouth/New Hampshire, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
7 augustus 1942 (Rabaul, East New Britain, Papua New Guinea)
Begraven op:
Amerikaans Oorlogsgraf Trinity Churchyard Cemetery
Dienstnummer:
0-395206
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Bevorderingen:
juni 1940: 2nd Lieutenant.
?: 1st Lieutenant;
?: Captain.

Loopbaan:
? - 1939: University of New Hampshire;
1939: Army Air Corps;
?: 19th Bombardment Group.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
93rd Bombardment Squadron, 19th Bombardment Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
4 november 1942
Aanbeveling:
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting in actie tegen de vijand op 6 – 7 augustus 1942. Toen tijdens een bombardementsmissie boven Nieuw Guinea een motor uitviel van de bommenwerper waarvan hij piloot was, werd Capt. Pease gedwongen terug te keren naar een basis in Australië. In de wetenschap dat alle beschikbare toestellen van zijn groep de volgende dag moesten deelnemen aan een aanval op een vijandelijke basis bij Rabaul op New Britain, koos Capt. Pease, hoewel hij niet deel zou nemen aan deze missie, het meest geschikte vliegtuig op de basis uit en maakte dit klaar voor de strijd hoewel hij wist dat het niet geschikt was verklaard voor operationele missies. Met de leden van zijn bemanning, die zich vrijwillig hadden gemeld met hem mee te gaan, voegde hij zich op 7 augustus om 01.00 bij zijn squadron in Port Moresby op Australisch Nieuw Guinea na vanaf de vorige morgen vrijwel voortdurend te hebben gevlogen. Na slechts drie uur rust startte hij met zijn squadron voor de aanval. Gedurende de lange vlucht naar Rabaul wist hij door kundig vliegwerk zijn positie in de groep met zijn ongeschikte toestel te behouden. Toen de formatie voordat die het doel bereikte, onderschept werd door ongeveer 30 vijandelijke jagers slaagde Capt. Pease, die aan de kant vloog die het meest van de aanval te leiden had, erin door knap vliegwerk en het nauwkeurige vuur van zijn bemanning een aantal Zero's neer te halen voordat hij zijn bommen volgens plan op de basis afwierp, dit ondanks voortdurende vijandelijke aanvallen. Het gevecht met de vijandelijke achtervolgers duurde 25 minuten totdat de groep dekking vond in een wolkenbank. Nadat hij het doel had verlaten, bleef Capt. Pease's toestel achter bij de rest van de groep vanwege onbekende problemen veroorzaakt door het gevecht en was hij niet in staat deze dekking te bereiken en de vijandelijke achtervolgers slaagden erin, een van de tanks in zijn bommenruim in brand te schieten. Men zag hoe hij de brandende tank afwierp. Men neemt aan dat Capt. Pease met zijn bemanning in brand werd geschoten en neerstortte want zij keerden niet op hun basis terug. Door het vrijwillig deelnemen aan deze missie droeg Capt. Pease in hoge mate bij aan het succes van de groep en toonde groot plichtsbesef, dapperheid en volledige minachting voor persoonlijk gevaar. Zijn ontembare moed vormde een grote inspiratie voor officieren en manschappen van zijn eenheid."

Posthuum toegekend.
War Department, General Orders No. 59 (4 November 1942).
Medal of Honor - Army (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
93rd Bombardment Squadron, 19th Bombardment Group, U.S. Army Air Forces

Tweede DFC toegekend in de vorm van een bronzen eikenloof te dragen op het lint van de eerste DFC.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Captain (Air Corps) Harl Pease, Jr. (ASN: 0-395206), Army Air Forces van de Verenigde Staten, werd door Japanse troepen gevangen genomen nadat hij op 7 augustus 1943 in de Southwest Pacific was neergeschoten. Naoorlogse archieven wijzen erop dat hij als een krijgsgevange is gehouden en vervolgens op of rond 8 oktober 1942 is geëxecuteerd
Prisoner of War Medal

Bronnen

Foto