TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
Codenaam voor een Britse actie in Nederland uitgevoerd door de "Kent Fortress Royal Engineers" op 13 Mei 1940. De onderneming bestond o.a. uit meerdere vernielingsacties zoals het vernietigen van olieopslagtanks, dokken, sluizen, etc. Dit om te voorkomen dat ze onbeschadigd in Duitse handen zouden vallen.
Britse troepen in Nederland in mei 1940
  • Artikel door Pieter Schlebaum
  • Geplaatst op 30 augustus 2010

Britse troepen in Nederland in mei 1940

Op vrijdag 10 mei 1940 werd de Nederlandse neutraliteit geschonden toen de Duitse legers ons land aanvielen. Het Nederlandse leger was onvoldoende getraind en uitgerust om de Duitse aanval af te slaan. Zonder hulp van buitenaf zou het een kansloze strijd zijn. Deze hulp van buitenaf kwam er. Niet alleen van de Fransen, die strijd leverden in Noord-Brabant, maar ook van de Britten. Op meerdere plekken in Nederland, maar voornamelijk in Hoek van Holland, waren tijdens de meidagen Britse troepen actief. De komst van onze bondgenoot zorgde voor optimisme onder de Nederlandse troepen en bevolking. Samen met de Britten moesten de Duitsers verslagen kunnen worden. Maar de Britten kwamen hier niet om een tegenoffensief in te zetten.

Gerelateerde personen

Hill, James Alexander Corrie* 17 februari 1901
† 11 mei 1940
Vak: M Graf: Coll. 716