TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vernieuwde versie "De laatste getuige" gepresenteerd in Nieuwspoort

Op maandag 2 maart 2020 werd in Den Haag in perscentrum Nieuwspoort een vernieuwde versie van “De laatste getuige” gepresenteerd. Na het publiceren van de eerste versie van het verhaal van Wim Aloserij is er bijzondere nieuwe informatie bekend geworden. Na het vinden van een menukaart bleek ook nog eens uit nader onderzoek dat het bevel tot het beschieten van de Cap Arcona vanaf Nederlands grondgebied (Delden) werd gegeven, terwijl het betrokken Britse RAF-squadron in Duitsland zijn basis had.

Schrijver Frank Krake licht de vernieuwde uitgave toe. Foto: Jan van Schijndel.


Nooit geweten
In Delden was destijds het hoofdkwartier gevestigd van het 1e Canadese Leger. Om de opmars goed te kunnen steunen vanuit de lucht was er ook een Britse verbindingseenheid van de 84 RAF Group aanwezig. Deze verbindingseenheid gaf alle bevelen door aan de aan het 1e Canadese leger gekoppelde RAF-squadrons, waaronder ook het 198 Squadron van Group Captain Johnny Baldwin. Van deze verbindingseenheid maakte Henry Porter deel uit.

Ondanks berichten dat de schepen in de Lübeckerbocht geen SS-troepen maar gevangen vervoerden, is dit bericht nooit binnengekomen bij het 198 Squadron. Dat steeg op 3 mei 1945 vanaf Plantlünne op en vloog naar Noord-Duitsland om daar omstreeks 14.30 uur de aanval op de schepen te openen. Bij deze aanval
werden twee schepen vernietigd, de Cap Arcona en de Thielbek, en kwamen 7.000 gevangenen om het leven. Wim Aloserij, aan boord van de Cap Arcona, overleefde deze naar verhouding onbekend gebleven ramp. De RAF-piloten hebben tijdens de aanval nooit geweten dat zij gevangenen beschoten in plaats van Duitse troepen.

Drijvende concentratiekampen
In april 2018 hebben wij op onze website aandacht besteed aan het met 5 sterren beoordeelde boek van Frank Krake, getiteld “De laatste getuige“ over Wim Aloserij die drie concentratiekampen en de bijzonder grote (in al zijn facetten) scheepsramp met de Cap Arcona in mei 1945 in de Lübeckerbocht overleefde. In 2013 verscheen op deze site een artikel over de drijvende concentratiekampen in de Lübecker Bocht.

Drie levens met elkaar verweven: Henry in Delden (Enschede), Jonny in Plantlünne, Wim Alosery op de Cap Arcona. Illustratie uit nieuwe editie De Laatste getuige.

Bijeenkomst
Schrijver Frank Krake trapte de bijeenkomst op 2 maart af met een korte toelichting op het hoe en waarom van deze vernieuwde uitgifte. Daarna kwamen nog meerdere sprekers aan het woord, die elk een deel van het verhaal belichtten. Bijzonder was de bijdrage van de heer Joachim Eickhoff, een gepensioneerd militair. Hij wist veel te vertellen over de Duitse vliegvelden in de oorlog, waaronder het Duitse vliegveld Plantlünne vanwaar het in dit verhaal betrokken RAF-squadron was opgestegen. Ook erg gewaardeerd werd de bijdrage van James Baldwin, de zoon van de bij deze actie betrokken RAF Group Captain Johnny Baldwin. Hij had zelfs het originele logboek van zijn vader bij zich en kon zo vanuit het perspectief van de RAF het verhaal toelichten.

Tot slot was het de beurt aan minister van Defensie, mevrouw Ank Bijleveld, om nog enkele woorden te spreken. Zij is persoonlijk bij het verhaal betrokken omdat zij burgemeester is geweest van Hof van Twente, waar Delden nu onder valt. Ook woont zij op 5 kilometer afstand van de plek waar in 1945 het bevel tot de aanval werd verzonden aan het 198 Squadron van Johnny Baldwin door RAF-personeel van de 84 Groep waarvan Henry Porter deel uitmaakte. Verliefd geworden op een lokale dame keerde Porter na de oorlog terug naar Delden, waar hij trouwde en nog altijd woonachtig is. Hij was ook aanwezig op dit bijzondere moment.

Eerste exemplaar
Na haar verhaal overhandigde de minister het eerste exemplaar aan drie personen:
het eerste exemplaar was voor Jiddo Aloserij, de zoon van de eind 2018 overleden Wim Aloserij, het tweede voor James Baldwin, de zoon van de in 1952 overleden RAF-piloot Johnny Baldwin, en het derde aan RAF-veteraan Henry Porter.

Het resultaat is een heel bijzonder verhaal waarin drie levensverhalen en families betrokken zijn. Een band die door deze uitreiking nog eens verduidelijkt werd.

Van links naar rechts: Jiddo Aloserij, Ank Bijlveld, Henry Porter, Frank Krake en James Baldwin. Foto: Jan van Schijndel.


Voorlichtingsmateriaal
Schrijver Frank Krake beloofde tijdens de presentatie dat van elk verkochte exemplaar van de vernieuwde uitgave er € 1,- gedoneerd gaat worden aan Gedenkstätte Husum-Schwesig voor de realisatie van voorlichtingsmateriaal waarin Wim Aloserij een hoofdrol vervult. Wim heeft in dit kamp gezeten en is vanaf dit kamp met vele anderen, waaronder de 7.000 slachtoffers, naar de schepen vervoerd.

De woorden waarmee James Baldwin zijn verhaal afsloot: “we can not change the past, but we can change the future” zijn zeker van toepassing: steun deze toekomst en koop een gegarandeerd goed leesboek voor jezelf of als cadeau! Van de vorige editie zijn er ruim 52.000 verkocht. Dus koop het boek en steun dan ook nog eens een enorm goed doel.

De laatste getuige
de man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde
ISBN: 9789082476415
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
De laatste getuige

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Wijand de Gelder / TracesOfWar.nl
  • Gepubliceerd op: 05-03-2020 17:58:28