TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De laatste getuige

Titel: De laatste getuige - de man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde
Schrijver: Frank Krake
Uitgever: Uitgeverij Achtbaan
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 390
ISBN: 9789082476415
Bijzonderheden: Deze recensie is van de druk uit 2018, in 2020 verscheen een nieuwe, aangevulde versie met als ISBN-nummer: 9789082476439.
Omschrijving:

Een goede biografie moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De lezer moet zich betrokken voelen bij of zelfs aangetrokken voelen tot de persoon over wie het boek gaat, maar dat is op zichzelf niet genoeg. Wat die hoofdpersoon heeft beleefd, moet ook de moeite van het navertellen waard zijn. Verder is het van belang dat het verhaal van de hoofdpersoon in overeenstemming is met de (historische) feiten. Tot slot moet het boek goed geschreven zijn, anders haakt de lezer alsnog af.

‘De laatste getuige’ voldoet aan alle genoemde voorwaarden. Het verhaal van Wim Aloserij is door Frank Krake opgeschreven in wat een uitstekende biografie genoemd mag worden. Aloserij is ‘de man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde’, zoals de ondertitel van het boek meldt. Op zijn 94ste vertelt hij nu, via Krake, zijn verhaal. En eigenlijk is het nauwelijks te bevatten wat daar staat: drie concentratiekampen en een scheepsramp overleven. Maar dit boek zorgt ervoor dat je het als lezer wel degelijk bevat.

Wim Aloserij groeide niet bepaald onbezorgd op. Hij had een alcoholistische stiefvader met losse handjes en in de krappe, tochtige woning op Kattenburg in Amsterdam had zijn familie het niet bepaald breed. Toch breken er op enig moment jaren aan waarin het leven voor Wim bestaat uit werk waar hij plezier in heeft en uit prettige vormen van vrijetijdsbesteding. De oorlog zette daar in 1940 echter een forse streep doorheen. Werken moest hij nog steeds, maar dan in Duitsland.

Aanvankelijk had hij het daarbij niet slecht naar zijn zin, maar er ging hem steeds meer tegenstaan. Hij ontsnapte en dook onder in Nederland. Dat ging een tijdlang goed, maar op enig moment werd hij opgepakt. Via het huis van bewaring ging het naar Kamp Amersfoort en vervolgens naar Neuengamme. Van daaruit belandde hij in buitenkamp Husum-Schwesing. Via opnieuw Neuengamme kwam hij aan het einde van de oorlog met duizenden andere gevangenen terecht op het schip Cap Arcona, een van de drijvende concentratiekampen in de Lübecker bocht. Slechts enkele honderden overleven een bombardement op dit schip. Waaronder Aloserij.

Dat hij het overleeft is van meet af aan duidelijk. Achterop het boek wuift een 94-jarige Wim Aloserij ons vriendelijk toe en op de achterflap staat al wat hij in grote lijnen allemaal heeft doorstaan. Desondanks vraag je je als lezer geregeld af of Aloserij het wel gaat redden. Alles wordt gezien door de ogen van een man die verschrikkelijke dingen heeft gezien en meegemaakt. Termen als ‘ontberingen’ en ‘mishandelen’ dekken de lading niet, het gaat om het totaal onteren en kapotmaken van mensen. Dat Aloserij het overleefde, komt voor een belangrijk deel door zijn eigen vernuft en af en toe een beetje geluk.

Dat alles is door Wim Aloserij beleefd en door Frank Krake op een tegelijk nuchtere en invoelende wijze opgeschreven, met helder taalgebruik en zonder dat wat op zichzelf verschrikkelijk genoeg is met overdreven bewoordingen nog erger te maken. Als lezer van ‘De laatste getuige’ kijk je eigenlijk direct mee door de ogen van de hoofdpersoon, en aan wat hij te zien kreeg in die acht maanden concentratiekamp is verre van prettig. Maar het is goed om af en toe weer met de neus op zulke feiten te worden gedrukt. Wim Aloserij verdient alle lof voor het gegeven dat hij na al die jaren zijn verhaal heeft willen vertellen. En dat verhaal had niet beter opgeschreven kunnen worden dan nu door Frank Krake is gedaan.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Vincent Krabbendam
Geplaatst op:
05-04-2018
Laatst gewijzigd:
13-04-2020
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen

Gerelateerd nieuws

Verhaal overlevende concentratiekampen en bootbombardement gaat de wereld over

feb2021

Verhaal overlevende concentratiekampen en bootbombardement gaat de wereld over

Het boek 'De laatste getuige' van Frank Krake gaat de wereld over. Het boek vertelt het verhaal van de Lochemse Wim Aloserij, die tijdens de Tweede Wereldoorlog drie concentratiekampen en een bootbombardement overleefde. In minstens tachtig landen zal het nu verschijnen.

Lees meer

Vernieuwde versie

mrt2020

Vernieuwde versie "De laatste getuige" gepresenteerd in Nieuwspoort

Op maandag 2 maart 2020 werd in Den Haag in perscentrum Nieuwspoort een vernieuwde versie van “De laatste getuige” gepresenteerd. Na het publiceren van de eerste versie van het verhaal van Wim Aloserij is er bijzondere nieuwe informatie bekend geworden. Na het vinden van een menukaart bleek ook nog eens uit nader onderzoek dat het bevel tot het beschieten van de Cap Arcona vanaf Nederlands grondgebied (Delden) werd gegeven, terwijl het betrokken Britse RAF-squadron in Duitsland zijn basis had.

Lees meer

'Ik weet zeker dat Wim zich ook vereerd zou hebben gevoeld'

apr2019

'Ik weet zeker dat Wim zich ook vereerd zou hebben gevoeld'

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op zaterdag 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens deze tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

Vondst brengt historie WO II rampschip Cap Arcona tot leven

apr2019

Vondst brengt historie WO II rampschip Cap Arcona tot leven

DEN HAAG – Met de vondst van een bijna 90 jaar oude menukaart van de Cap Arcona heeft schrijver Frank Krake een stukje geschiedenis ontdekt van het rampschip, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten werd gebombardeerd. Daarbij kwamen 7000 onschuldige concentratiekampgevangenen van nazi-Duitsland om het leven.

Lees meer

Frank Krake uit Hengelo grijpt met 'De laatste getuige' naast NS Publieksprijs 2018

nov2018

Frank Krake uit Hengelo grijpt met 'De laatste getuige' naast NS Publieksprijs 2018

Ondanks een stevige campagne is Frank Krake er niet in geslaagd om met zijn boek 'De laatste getuige' de NS Publieksprijs 2018 in de wacht te slepen. De titel ging naar 'Zolang er leven' is van Hendrik Groen.

Lees meer