TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Helmondse oorlogsslachtoffers: Hendrik Anjema

Via de familie Anjema kregen we onderstaande foto en briefje binnen over Hendrik Anjema. Hendrik Anjema werd tijdens de bevrijding van Helmond neergeschoten. Via het briefje werd het nieuws van het overlijden zeven maanden later door zijn vrouw aan hun zoon medegedeeld. Het briefje is kort, veel te kort, en snel geschreven. Een kennis, Mien Verbeek, stond te wachten om het te bezorgen...


Op de voorgrond: Hendrik Anjema en zijn vrouw Johanna Brandt. Staand van links naar rechts: een onbekend echtpaar, Lucia, Johanna, Johannes, zijn latere vrouw Jansje, en haar ouders, Dirk van Hunnik en Johanna van Santen.

De brief
Helmond 24 april 1945

Beste Johan,
Hier is Mien Verbeek. Ze is in het leger en misschien gaat ze de kant van Utrecht uit, dan zal ze zien deze brief even door te geven. Hoe gaat het met jou, soms denk ik weleens misschien is hij nog naar Duitsland gemoeten. Er komen hier al veel jongens uit Duitsland thuis.

Wij hebben geen goed bericht te sturen. Vader is dood, daags voor de bevrijding is hij bij De Wit doodgeschoten, den 23ste september dus al 7 maanden geleden, heel erg hè Johan. Ik wou het je liever zelf vertellen maar wie weet wanneer dat eens is.

Is de honger erg die kant uit het is te hopen dat het spoedig bevrijd wordt en wij je eens gauw te zien krijgen. Is bij Van Hunnik nog alles goed, er is anders heel veel ellende in de wereld. Ons huis was ook nog al beschadigd maar is nu weer in orde. Anders maken wij het goed, ik wens dat we van jou het zelfde mogen horen en dat het niet lang meer duurt nu Johan, er is haast bij, ze is maar voor één uur thuis, dus nu moet ik het haar meegeven, ze is er al.

Vele groeten van Moeder, Jo en Luus

Hendrik Anjema
Hendrik werd op 2 mei 1887 geboren in Leeuwarden. Zijn vader was Johannes Anjema en zijn moeder Lucia Hoga. Vanuit Leeuwarden verhuisde hij in 1907 naar Vught om vervolgens via omzwervingen via onder andere Den Bosch en Den Haag in Helmond te komen. Dit was vermoedelijk in 1927. Hij was toen al 10 jaar getrouwd met Johanna Hendrika Brandt, namelijk op 17 september 1917 te Vught. Zij kregen drie kinderen. Johanna Lucia werd geboren op 21 december 1920 en de tweeling Lucia Margrietha en Johannes Hendrik op 19 april 1923.

Zoon Johan kreeg vermoedelijk in de oorlog een relatie met Jansje Susanna van Hunnik (Zeist, 30 januari 1925). Hij zat in ieder geval bij de familie Van Hunnik ten tijde van het overlijden van zijn vader en het ontvangen van bovenstaande brief zeven maanden later. Het is ook Jansje die met haar ouders rechts op de foto achter Hendrik en zijn vrouw staat. De foto is gemaakt bij het ouderlijk huis aan de Buiten Parallelweg 57 in Helmond. Wanneer en waarom is niet duidelijk. Misschien voor het 25 jarig huwelijksfeest in 1942, maar dat blijft een gok. Wie het echtpaar links op de foto is, hebben we helaas ook niet kunnen achterhalen.

Hendrik Anjema werkte eerst, net als zijn vader, als kopergieter. In Helmond kwam hij als portier/nachtwaker bij De Wit dekenfabrieken te werken. Aldaar werd hij op 57 jarige leeftijd neergeschoten en overleed op 23 september 1944. De fabrieken van Piet de Wit stonden aan de Hoogeindsestraat in Helmond, ter hoogte van het huidige Palladio. Piet de Wit werd in Helmond berucht vanwege zijn enorme Peapark-villa aan de Aarle-Rixtelseweg. Hendrik Anjema werd op 28 september in Helmond begraven.


Verslag van de EHBO-post over het overlijden van Hendrik Anjema.


De fabriek van De Wit ten tijde van de overstroming van de Aa in 1926.

Heeft u zelf meer informatie over Hendrik Anjema of over andere Helmondse oorlogsslachtoffers? Neem dan contact met ons op via dit formulier of via helmond@tracesofwar.com.

Met dank aan
- Familie Anjema
- Kevin Prenger, STIWOT

Bronnen
- VONK, S. e.a., Onder de Bescherming van de Engel Gabriël
- Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
- Historisch Centrum Leeuwarden
- Haags Gemeentearchief
- Erfgoed 's-Hertogenbosch
- Genealogie Online

Gebruikte bron(nen)