TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag herdenking Mierlo-Hout 2013

Mierlo-Hout was voor de gemeentelijke herindeling van 1968 een apart dorp en nog geen onderdeel van Helmond. Ze vieren de bevrijding dan ook drie dagen eerder dan in Helmond zelf bij een in 2011 geplaatst monument bij de spoorwegovergang aan de Houtse Parallelweg.

In de morgen van vrijdag 22 september 1944 rukken de Engelsen op vanuit het westen in de richting van Diepenbroek (waar nu station Brandevoort ligt). Ondersteund door Shermantanks raken de Engelse soldaten op verschillende plekken in Mierlo-Hout in gevecht met de Duitse verdedigers. Onder andere bij het kruispunt met de Hortsedijk/Mierloseweg, de Sint-Luciakerk en bij de spoorwegovergang vinden gevechten plaats. In de middag bliezen de Duitsers de laatste twee overgebleven bruggen over de Zuid-Willemsvaart in de stad op. Hiermee werd Mierlo-Hout en het westen van Helmond van de rest van de stad afgesneden. Het oosterlijke deel van Helmond zou tot maandag 25 september op haar bevrijding moeten wachten.



Shermantanks, infanteristen en evacuees in de Mierloseweg, op de toenmalige grens van Helmond en Mierlo-Hout.

Terug naar 2013, PSV had net gewonnen van Ajax en dat was te merken aan de kroeg aan de andere kant van de spoorlijn. Gelukkig wisten de heren zich in te houden tijdens de daadwerkelijke herdenking. De herdenking was ingetogen, o.a. Wethouder Frans Stienen van de gemeente Helmond hield een korte toespraak waarna de kransleggingen, de Last Post en twee minuten stilte volgde.




Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 22-09-2013 20:17:29