TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking van de bevrijding van Eindhoven

Maandag 18 september 1944, de Britten in Arnhem proberen meer troepen naar de brug te krijgen. Ze raken echter verwikkeld in gevechten in de stad. Eindhoven wordt ondertussen bevrijd door eenheden van de 101st Airborne Division, de amerikanen hebben in de ochtend radio contact met de oprukkende Britse eenheden uit België. Even na de middag ontmoeten ze elkaar in Woensel, nu een wijk van Eindhoven.

het defilé

Zaterdag 17 september 2005, 60 jaar en 364 dagen na de bevrijding, viert Eindhoven haar bevrijding, inderdaad een dag te vroeg... De organisatie had namelijk besloten om het feest een dag te vervroeger om zo meer jongeren te betrekken bij de herdenking én het daarop volgende bevrijdingsfestival. Nu kan ik het alleen maar toejuichen om meer jeugd te betrekken bij de herdenkingen, echter in dit geval pakte het verkeerd uit. Vele protesten in de lokale kranten gingen vooraf aan de herdenking, de lage opkomst werd dan ook verweten aan dit feit. Al zal het toch ook mee gespeeld hebben dat het 61 jaar geleden is en dat het vorige jaar moeilijk te overtreffen viel, iets wat ook zeer duidelijk merkbaar was op de andere herdenkingen in Nijmegen en Arnhem.

Jhr. Hoyte E. de Ranitz, voorzitter van het 18 september comité en burgemeester A. Sakkers (r)

Het defilé van militaire voertuigen trok, zoals elk jaar, om 20:00 uur over het stadhuisplein in Eindhoven. Na een tocht vanaf de Belgische grens en een stukje door de stad Eindhoven werden ze hier warm onthaald door de vele toeschouwers en oud-strijders. De voertuigen werden gevolgd door een aantal veteranen, die een nog warmer onthaal te wachten stond, en grote groepen van diverse scoutingverenigingen in Eindhoven, aangevuld met een aantal muziekkorpsen.

Nadat iedereen zich vervolgens op het plein had verzameld legde de burgemeester en de voorzitter van het 18 september comité een krans bij het monument op het stadhuisplein. Hierna volgde de traditionele toespraak van de burgemeester, waarin hij weer beloofde dat de volgende herdenkingen weer op de 18de zullen zijn. Iets wat het aanwezige publiek duidelijk goed in de oren klonk.



Om half 10 waren de plechtigheden afgelopen en begon de V-party, de reden waarvoor de herdenking een dag was vervroegd. Erg druk werd het er niet meer en ook ik hield het snel voor gezien... Tot volgend jaar, op de 18de.

Jeroen Koppes
Alle foto's: İ STIWOT & Jeroen Koppes

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 18-09-2005 21:22:33