Ongeveer een jaar geleden, kreeg ik de brieven van Gerard Schampers in handen. Een student in oorlogstijd, wonend in Helmond en studerend in Tilburg. In 1943 werd hij, met nog 21 andere studenten, tewerkgesteld te Dassel in Duitsland. In Dassel werkte ook een aantal Limburgers, die opgepakt waren tijdens de Kerkrazzia's in oktober 1944. Na vele verhalen over hen te hebben gehoord en gelezen, wilde ik de omgeving waar ze die tijd doormaakten graag met eigen ogen zien. Dus reed ik vier uur richting het oosten. In deze serie beschrijf ik mijn indrukken aan Dassel tijdens die dagen.
Ik rij langs de Burgberg in Dassel en kom een enorme schotelantenne tegen. Het is nogal een vreemd gezicht in dit heuvelachtige landschap met haar oude huizen. De schotel is van Pearl.tv, een teleshopping-zender die gevestigd is op de flanken van de Burgberg.
De gebouwen bij de ingang zien er modern uit, al staat het oude gebouw van de briefkaart hieronder er nog steeds. Verscholen tussen de bomen en op afgesloten terrein, is daar helaas voor mij niet bij te komen. Dit is de plek waar ijzeren kolenkachels gemaakt werden, in de Eisenhütte van Dassel. Het is ook de fabriek waar
Hendrik Baeten samen met een aantal andere Limburgers tewerkgesteld werd.
Hij schreef op 14 oktober 1944:
"Om 6 uur worden we gewekt, bidden en het werk aan God opdragen, een snede brood en koffie drinken. [...] We worden verdeeld in groepen van 10 en gaan naar de ijzerfabriek. […] Wij gaan naar Dassel. Om 2 uur vertrokken uit Northeim met 10 personen naar Dassel met de ijzerfabrikant, het leek een vriendelijke heer."
Op 2 november werd de groep van Hendrik overgeplaatst naar de Ruwo-fabriek, waar ze de Nederlandse studenten ontmoetten:
"We treffen hier 17 Nederlandse studenten we worden ook door hen hartelijk ontvangen het doet goed in den vreemden kenissen te ontmoeten." Van de 22 oorspronkelijke studenten waren er toen al vijf ziek naar huis gegaan.
Het is vreemd hier rond te lopen op een plek van, (nou ja, relatief) nieuwe techniek. Een plek waar Hendrik Baeten hard moest werken, ver weg van zijn gezin. De Ilme kabbelt net als toen, in alle rust langs. De stroom gaat richting het noord-oosten, naar de Ruwo-fabriek.
De Eisenhütte op een oude briefkaart.
Lees ook de andere delen in deze serie:
-
Dasselse dwangarbeiders: Dassel (1/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Ilme (2/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Rotenkirchen (3/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Rabbathge (4/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Bahnhofstrasse 145 (5/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Begraafplaats (6/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Markoldendorf (7/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Spoorlijn (8/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Eisenhütte Dassel (9/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Burgstrasse Dassel (10/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Eisengiesserei Gattermann (11/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Einbeck ziekenhuis (12/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Katholieke Kerk (13/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Terug naar huis (14/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Terug naar Dassel (15/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: De Sint Michael Kerk (16/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Begraafplaats Einbeck (17/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: De Burgberg (18/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: De Bierberg (19/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Salzderhelden (20/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Stadtoldendorf (21/22)
-
Dasselse dwangarbeiders: Ratskeller (22/22)