TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Herdenking slachtoffers Japanse Zeetransporten 2022

Op zondag 11 september werd op landgoed Bronbeek de jaarlijkse herdenking gehouden van de slachtoffers van de Japanse Zeetransporten in de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf begin 1942 tot half 1945 werden door de Japanse bezetters in Zuidoost-Azië ruim 68.000 dwangarbeiders over zee getransporteerd waarvan er meer dan 22.000 zijn omgekomen. De dwangarbeiders waren zogenaamde ABDA-militairen
(American, British, Dutch en Australian), die krijgsgevangen waren gemaakt.
Maar ook burgers en romusha’s, geronselde inlandse werkkrachten, werden als dwangarbeiders ingezet.
Allen moesten slavenarbeid verrichten bij de aanleg van vliegvelden in onder meer Singapore en bij de spoorwegen in Birma, Siam en op Sumatra: de beruchte Pakan Baroe-spoorlijn.
De transporten vonden plaats onder mensonterende omstandigheden. De dwangarbeiders werden, soms met duizenden opeengepakt, vervoerd in de scheepsruimen. De ondraaglijke tropische hitte of de ijzige kou in de noordelijke streken eisten hun tol, maar ook het gebrek aan water, voedsel en sanitair kostten velen het leven. De Japanners vonden een sterftepercentage van
vijf procent toelaatbaar, maar overschreden hun eigen norm steeds ruimschoots.
Deze transportschepen werden daarom Hell Ships genoemd.
Omdat de Hell Ships, zoals de Junyo Maru, niet gemarkeerd waren met tekenen van het Rode Kruis of iets anders waaruit bleek dat er gevangenen aan boord waren en er vaak oorlogsmaterieel zichtbaar aan dek stond, werden ze door de geallieerden aangevallen en getorpedeerd.

Tekst SHSJZ






Ontvangst van VIP's in de Commandantswoning





























Toespraak door Yvonne Keuls











Toespraak door nabestaande Michel Fanoy

































Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Tracesofwar, Arjan Vrieze
  • Gepubliceerd op: 11-09-2022 16:52:36