De deuren van Museum Bronbeek zijn weer open voor publiek. Het museum zit in de afrondende fase van de nieuwe tentoonstelling. De vaste tentoonstelling van museum Bronbeek vertelt het verhaal van de opkomst en val van een kolonie. De verovering en het bestuur, de samenleving, de oorlogen en de strijd voor onafhankelijkheid. Tot slot gaat de tentoonstelling over hoe we nu in Indonesië en in Nederland terugkijken op deze gedeelde geschiedenis.
Op vrijdag 3 mei 2024 kwam een groep Britse veteranen met Londense taxi's naar Bronbeek in Arnhem. Naast veteranen van de Tweede Wereldoorlog waren er ook enkele veteranen van de Korea oorlog in het gezelschap. Ook een Canadese veteraan van de Tweede Wereldoorlog was te gast.
Op zondag 10 september 2023 was de jaarlijkse Herdenking van de slachtoffers van de Japanse Zeetransporten op Bronbeek. Een van de sprekers was Hendrik Boot, auteur van het boek Scheepsrampen en Jappenkampen.
Op zaterdag 19 augustus 2023 zijn de slachtoffers herdacht van de Birma-Siam Spoorweg in Myanmar (Birma) en Thailand (Siam), en de Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra. De herdenking vond plaats bij het Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorwegen monument op Landgoed Bronbeek in Arnhem. Op het landgoed was naast de herdenkingsceremonie ook een aantal informatieve activiteiten over de Dodenspoorwegen georganiseerd.
Op zondag 11 september werd op landgoed Bronbeek de jaarlijkse herdenking gehouden van de slachtoffers van de Japanse Zeetransporten in de Tweede Wereldoorlog.
Op zaterdag 27 augustus 2022 zijn voor de 55e keer de slachtoffers herdacht van de Birma-Siam Spoorweg in Myanmar (Birma) en Thailand (Siam), en de Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra. De herdenking vond plaats bij het Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorwegen monument op Landgoed Bronbeek in Arnhem. Op het landgoed was naast de herdenkingsceremonie ook een aantal informatieve activiteiten over de Dodenspoorwegen georganiseerd.
Op vrijdag 17 juni 2022 werd in café Batavia van museum Bronbeek te Arnhem het boek Architect in Bandoeng - Verzetsstrijder in Delft gepresenteerd. Het boek is geschreven door Jan van Dullemen en gaat over het leven en werk van Prof. ir. R.L.A. Schoemaker. Richard Schoemaker werd na zijn studie hoogleraar bouwkunde aan de Technische Hogeschool (THS) in Bandoeng. Later aanvaardde hij dezelfde functie in Delft. Vlak na het begin van de Duitse bezetting in 1940 richtte Schoemaker een verzetsgroep op. De groep spioneerde en verzamelde wapens. Na verraad werd Schoemaker opgepakt. Op 3 mei 1942 werd hij in kamp Sachsenhausen gefusilleerd door de Duitsers.
Op dinsdag 3 mei 2022 kwam een grote groep Britse veteranen van deTweede Wereldoorlog op Bronbeek in Arnhem aan. De komende dagen nemen ze deel. Op 4 mei maken ze een boottocht en op 5 mei rijden ze mee in het defilé in Wageningen. 's Middags heeft de 103-jarige veteraan Ray Whitwell een vlucht met een zweefvliegtuig gemaakt. Ray heeft tijdens de gehele oorlog dienst gedaan, o.a. tijdens de Slag om Arnhem. Tijdens de vlucht heeft Ray Arnhem en Oosterbeek goed uit d2 lucht kunnen zien.
Op 27 april 2022 was er een Koningsdag receptie op landgoed Bronbeek te Arnhem. Oud militairen, militairen en andere genodigden kwamen samen om deze dag te vieren. De afgelopen 2 jaar was dit evenement niet mogelijk. De receptie werd afgesloten met muziek.
In de tuin van Museum Bronbeek groeit straks een Japanse notenboom. De boom is een gift van biologe Rinny Kooi en opgekweekt uit zaad dat afkomstig is van een exemplaar dat de atoombom op Hiroshima heeft overleefd.
Op zondag 12 september zijn op Bronbeek de slachtoffers van de Japanse Zeetransporten herdacht. Tijdens de plechtigheid waren er toespraken door mr. Thom de Graaf (vice-president Raad van State; voorzitter Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945) en Floris van der Snoek (nabestaande 4e generatie).
Op zaterdag 28 augustus was op Bronbeek weer de herdenking van de Dodenspoorwegen. Het aantal gasten was in verband met de Coronamaatregelen beperkt. Vier veteranen van de spoorwegen waren eregast.
Op zondag 13 september 2020 werd op Bronbeek in besloten kring de herdenking van de slachtoffers van de Japanse Zeetransporten gehouden. Er zijn nog vijf overlevenden van deze transporten. Alleen dhr. Baal, een bewoner van Bronbeek, kon bij deze plechtigheid aanwezig zijn.
Op zaterdag 29 augustus vond de Herdenking van de Birma Siam en Pakan Baroe spoorwegen 2020 plaats bij het drie pagodenmonument op Bronbeek. Door de maatregelen i.v.m. Corona verliep de herdenking heel anders dan anders. Slechts een kleine groep mensen was bij de herdenking aanwezig. De thuisblijvers konden via een live-stream verbinding de herdenking volgen. Velen van hen hadden aan de oproep gehoor gegeven om bloemen te bestellen om het monument mee op te fleuren
Op zondag 20 september 2019 heeft de Commandant van Bronbeek, Kolonel Van Dreumel, de KNIL Sergeant Johannes Kerrebijn postuum gedecoreerd met het Mobilisatie-Oorlogskruis voor zijn inzet en opoffering onder zeer moeilijke omstandigheden.
In een periode waarin de 75e herdenking van Operatie Market Garden veel aandacht vraagt, gaan ook andere jaarlijkse herdenkingen door. Op zondag 15 september 2019 was op het terrein van Bronbeek de herdenking van de slachtoffers van de Japanse Zeetransporten. Deze herdenking trok dit jaar zo'n 30% meer deelnemers dan vorig jaar. Er waren maar liefst vijf overlevenden van de Japanse Zeetransporten aanwezig. Onder hen een broer en zus die tijdens de transporten nog maar vijf en zes jaar oud waren.
ARNHEM/ELST - Heftig, maar ook mooi. Zo noemt Arie van der Lee uit Elst het moment waarop hij met een van zijn kinderen en kleinkinderen een krans legt bij het monument ter herdenking van de Nederlandse slachtoffers die vielen bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.
Op zaterdag 31 augustus 2019 worden voor de 52e keer de slachtoffers herdacht van de Birma-Siam Spoorweg in Thailand en Birma en de Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra. De herdenkingsceremonie vindt plaats bij het Driepagodenmonument op Landgoed Bronbeek in Arnhem en begint om 10.45 uur. Om 11.30 uur sluiten we de ceremonie af met een bloemendefilé langs het monument. De herdenkingsceremonie is voor iedereen vrij toegankelijk.
Op 27 februari 1942 werd tijdens de Slag in de Javazee de Allied Striking Force onder het commando van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman door de Japanse marine verslagen. Op 27 februari 2019 was de jaarlijkse herdenking in de Kloosterkerk in Den Haag.
Drie veteranen op leeftijd zijn vrijdag in Museum Bronbeek in Arnhem alsnog geëerd met een medaille.
Tentoonstelling ‘Katjongs in Colditz. Erewoordweigeraars en hun ontsnappingen 1940-1945’
Op zaterdag 8 september 2018 was de herdenking “Slachtoffers van de Japanse Zeetransporten in Zuidoost-Azië 1942-1945”. De plechtigheid vond plaats bij het monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan de meer dan 22.000 omgekomen ABDA-militairen, burgers en Romusha’s van de ruim 100.000 gevangenen die door de Japanners verscheept werden naar o.a. Sumatra, Birma en Japan. Het monument is in 2015 uitgebreid met de namen van 182 Hell Ships.
Op vrijdag 31 augustus 2018, de dag dat in den Haag Apache-vlieger Roy de Ruiter de Militaire Willems-Orde uitgereikt kreeg, was op Bronbeek ook een uitreiking van onderscheidingen. Vier oud-militairen werden daar postuum onderscheiden met het Mobilisatie-oorlogskruis voor hun verdiensten in de Tweede Wereldoorlog.
Op 25 augustus 2018 was de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid bij het Drie Pagoden Monument op terrein van Bronbeek te Arnhem. Spoorwegveteranen, bewoners van Bronbeek, andere genodigden en vele belangstellenden woonden deze plechtigheid bij.
Op 9 augustus 2018 is in Museum Bronbeek te Arnhem de tentoonstelling ‘Gevangen in beeld, Changi' door de ogen van tekenaar Henk Brouwer 1942-1945 geopend. Centraal staat Changi, het grootste Japanse krijgsgevangenenkamp van Zuidoost-Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Henk Brouwer portretteerde er medegevangenen en maakte schetsen van het dagelijks leven.
Op 4 mei 2018 waren ca 35 Britse veteranen van de Tweede Wereldoorlog te gast in Bronbeek. Ze werden toegesproken door de commandant.