TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Een kamer vol lichtjes

Titel:Een kamer vol lichtjes
Schrijver:Dobson, M.
Uitgever:KokBoekencentrum
Uitgebracht:2019
Pagina's:382
ISBN:978909728522
Omschrijving:

"Een kamer vol lichtjes" vertelt het verhaal van Jozefien (Josie) van Rees, de dochter van een leraar en een huisvrouw. Ze heeft een oudere broer, Samuel, waarmee ze een zeer goede band heeft. Eliese, een Joodse vluchtelinge, woont met haar vader bij de buren van de familie Rees in. Er ontstaat een vriendschap tussen Eliese, Josie en Samuel. Ook wordt het verhaal van Ava Drake verteld, de achterkleindochter van William Kingston, die 70 jaar geleden een wereldwijd glasimperium heeft opgebouwd. Het verleden heeft geheimen die in dit verhaal uitgezocht worden.

1933, tijdens het spelen ontmoeten Josie en Samuel Eliese. Ze trekken veel met elkaar op, de oorlog is nog niet begonnen. Enkele jaren later, in 1942, ten tijde van de oorlog, woont Eliese veilig in Engeland en Josie en Samuel nog steeds in Amsterdam. Josie studeert aan de kweekschool en bezorgt brieven voor het verzet in opdracht van haar broer Samuel. Door het hoofd van de school wordt Josie gevraagd om te helpen op de crèche naast de Hollandsche Schouwburg. Ze is getuige van het verzamelen van Joodse burgers bij de Hollandsche Schouwburg. Hier ontmoet ze ook Eliese weer, die naar Nederland is teruggekeerd.

Eliese werkt, als medewerkster van Walter Süskind, voor de Joodse Raad in de Schouwburg. Süskind heeft een belangrijke rol bij de organisatie van de deportaties van Joodse Nederlanders. Ook al is hij zelf een Jood, meneer Süskind werkt samen met Hauptsturmführer Ferdinand aus der Fünten. Süskind doet er alles aan om zijn relatie met de nazi goed te houden. Hij lijkt met hem bevriend, maar ook probeert hij Joden te helpen waar hij kan.

Eliese moet alle Joden registreren die in de Schouwburg komen; ze moet wel, want anders kan zij haar vrijstelling verliezen en net als andere Joden op transport gezet worden. Omdat het te druk wordt in de Schouwburg worden enkele kinderen naar de crèche overgebracht. Josie vindt het hier heerlijk om op de kinderen te passen en doet er alles aan om het de kinderen naar hun zin te maken. Maar als de ouders op transport moeten naar kamp Westerbork, moeten de kinderen mee. Josie wordt verscheurd van verdriet.

Eliese moet zelf naar Westerbork om de lijst met namen te laten controleren. Hier ziet zij wat er met de Joden gebeurd, dat ze verder op transport worden gezet naar het oosten, naar Auschwitz. Dat kan geen goed teken zijn. Als er weer vrachtauto's met Joodse gezinnen aankomen bij de Schouwburg, brengt Eliese zelf een kind naar de crèche, ze moet Josie spreken. Eliese wil haar zoontje Hein ergens veilig onderbrengen en wil aan Josie vragen of zij kan helpen. Samen bedenken ze een plan om Hein en nog meer kinderen in de crèche redden. Mijnheer Süskind helpt waar hij kan, maar blijft in zijn rol als vriend van de Duitsers. Later blijkt dat er zeker 600 kinderen gered zijn.

Omstreeks 2014. Ava Drake is onbezoldigd directrice van de Kingston Family Foundation die jaarlijks twintig beurzen uitreikt ter waarde van honderden miljoenen dollars. Ava woont bij haar oma, Marcella Kingston, nadat haar moeder en broertje bij een brand zijn omgekomen. Ze wordt door haar beide ooms niet echt als een familielid gezien en voelt dit ook. Haar oma houdt van haar en neemt haar in bescherming. Er is een groot geheim binnen de familie, dat Ava moet onderzoeken. Ze heeft een boek gekregen waarin een stuk staat over haar grootvaders. Dit is een begin van de zoektocht naar de waarheid.

Het verhaal van Ava en dat van Josie en Eliese worden door de schrijfster geloofwaardig met elkaar verbonden. Het boek is prettig leesbaar en toont dat besluiten uit het verleden, gevolgen kunnen hebben in de toekomst. Auteur Melanie Dobson is geboren in de Verenigde Staten en werkt als journalist, spreker en coach. Ze schrijft voornamelijk (historische) romans en publiceerde eerder "Tot ik je vind" (2018) en "Het geheim van Chateau d'Epines" (2017). Ze heeft voor dit nieuwe boek voldoende research verricht om de gebeurtenissen en de fictieve en historische personages zo getrouw mogelijk in dit verhaal te plaatsen. Haar werk is geschikt voor (jong)volwassenen met affiniteit voor de Tweede Wereldoorlog.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Ilona Lüderitz-Rademacher
Geplaatst op:
03-02-2020
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen