TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

De Wehrmacht in de jaren 1935-1945

Titel:De Wehrmacht in de jaren 1935-1945
Schrijver:Emmert, F.
Uitgever:Rebo productions
Uitgebracht:2019
Pagina's:176
ISBN:9789036637831
Omschrijving:

Na de Eerste Wereldoorlog werd door de overwinnaars in het Verdrag van Versailles afgesproken dat Duitsland nooit meer mocht beschikken over een leger dat Europa kon bedreigen. Toch begon op 1 september 1939 een volwaardig Duits leger, de Wehrmacht, aan een aanval op Polen. Het boek "De Wehrmacht in de jaren 1935-1945" vertelt in negentien hoofdstukken hoe ondanks alle afspraken Adolf Hitler een legermacht kon vormen, hoe deze was opgebouwd en waarom deze uiteindelijk toch niet kon overleven.

Met het aan de macht komen van de nazipartij begon vrijwel direct de militarisering van de Duitse samenleving en de opbouw van de Wehrmacht. Hoofdstukken als "Het leger in de nazi-ideologie", "Herinvoering van de dienstplicht" en "Reorganisatie en de eerste annexaties" geven een beeld van hoe het moderne Duitse leger werd opgebouwd. Ook de jongste inwoners van Duitsland werden bekend gemaakt met een leven van discipline en gehoorzaamheid, zoals het hoofdstuk "Hitlerjugend" toont.

Waaraan moesten soldaten voldoen in de landmacht? Was het Afrikakorps gepland en was Adolf Hitler van plan Afrika te bezetten? De hoofdstukken "Speciale eenheden", "de Waffen-SS" en "Blitzkrieg" tonen waarom het Duitse leger meer dan eens gevreesd werd. "De marine" en "Duikboten" geven de lezer een goed beeld van wat gebeurd zou zijn als de leiders van Duitsland meer interesse hadden getoond in de opbouw van het amfibische deel van de Wehrmacht. "De Totale oorlog" en "Capitulatie" tonen waarom, ondanks oproepen van hogerhand om tot de laatste kogel stand te houden, de eens zo superieure Wehrmacht niet kon overleven.

Daar kon deze eed van de Wehrmacht geen verandering in brengen: "Ik zweer bij God deze heilige eed, dat ik de FŁhrer van het Duitse Rijk en volk, Adolf Hitler, de opperbevelhebber van de Wehrmacht, onvoorwaardelijk gehoorzaam zal zijn en als dapper soldaat te allen tijde bereid wil zijn mijn leven voor deze eed te geven."

Auteur Frantiöek Emmert is er goed in geslaagd een informatief en duidelijk boek samen te stellen over de Duitse Wehrmacht. Hij geeft een duidelijke beschrijving van de verschillende onderdelen of gebeurtenissen in deze periode. De aanvullende informatie en fotoís in elk hoofdstuk voegen veel toe aan het verhaal. Omdat elk hoofdstuk slechts een algemene beschrijving geeft, daagt het boek de lezer uit om zich verder te verdiepen. Een minpuntje is de beperkte omvang. Voor kenners bevat het weinig of geen nieuwe feiten. Voor mensen met minder kennis is "De Wehrmacht in de jaren 1935-1945" echter wel een aanrader en een mooi opstapje naar meer verdieping. Iets wat niet moeilijk is, wetende dat er vele boeken en documentaires zijn gemaakt over ditzelfde onderwerp.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
01-11-2019

Afbeeldingen