TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Harry & Sieny - Overleven in verzet en liefde

Titel:Harry & Sieny - Overleven in verzet en liefde
Schrijver:Shaya, E.
Uitgever:Gibbon uitgeefagentschap
Uitgebracht:2018
Pagina's:310
ISBN:9789491363948
Omschrijving:

De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam was gedurende de oorlog een bekende of beruchte plek aan de Plantage Middenlaan. Hier werden in 1942 en 1943 alle Joodse mensen verzameld die uiteindelijk via kamp Westerbork naar de vernietigingskampen in het Oosten werden gestuurd. De welbekende Walter SŁskind was de beheerder van de Schouwburg die met enige helpers via de ertegenover gelegen crŤche ongeveer 600 Joodse kinderen heeft kunnen laten ontsnappen.

Een van die medewerksters was de Joodse Sieny Kattenburg die hier haar vriend Harry Cohen heeft leren kennen. Harry werkte bij de Joodse Raad (welke onder voorzitterschap stond van Abraham Asscher en David Cohen). Tijdens het redden van de kinderen door trouwden ze omdat zij hopen op deze wijze langer uit handen van de naziís te kunnen blijven. Aangezien zij beiden uit conservatief Joodse gezinnen komen is het huwelijk in alle opzichten opzienbarend. Natuurlijk was er liefde, maar Sieny was nog minderjarig en had toestemming nodig van haar ouders, die reeds waren afgevoerd naar Westerbork.

Al snel moest het koppel onderduiken. Esther Shaya beschrijft deze zaken op avontuurlijke wijze, maar vergeet niet het drama, de angst en de spanning van het onderduiken. De situatie is vaak werkelijk onhoudbaar, maar toch houden ze er de moed in. Een aantal malen kruipen de onderduikers door het oog van de naald, wanneer ze bij een Duitse inval bijna worden ontdekt.

Uiteindelijk overleven beiden de oorlog, maar komen dan er ook achter dat, op de vader van Harrry na, bijna hun gehele families door de naziís zijn vermoord. Bij terugkeer naar Nederland blijkt ook dat hun woningen en de spullen van hun families grotendeels door Nederlandse Ďvriendení en bekenden achterover zijn gedrukt. Zij krijgen die niet meer terug en Sieny en Harry zijn te zwak om hierover het gevecht aan te gaan.

Sieny heeft na de oorlog erg veel last van depressies als gevolg van het feit dat haar familie er niet meer is. Harry probeert zo goed en zo kwaad mogelijk de handel in jutezakken weer op te pakken, samen met zijn vader en een oom uit Amerika. Dit gaat eigenlijk wonderbaarlijk goed en Harry bouwt een internationaal imperium op van verschillende bedrijven. Ze emigreren naar Amerika en later naar Mexico om toch uiteindelijk weer terug te keren naar Nederland. Terug in Nederland heeft het stel zich ook enorm geŽngageerd in de educatie van volwassenen en kinderen.

Conclusie:

"Harry & Sieny" is een boek dat leest als een roman, maar waarvan het confronterende verhaal daadwerkelijk gebeurd is. Het leven in al haar facetten wordt beschreven; van de jutezakkenhandel tot en met het feit dat Harryís moeder, net als zijn echtgenote later, aan overspannenheid en depressies leed. Het is een aangrijpend boek dat een beeld geeft van de ontberingen die mensen moeten doorstaan om er uiteindelijk rijker en sterker uit te komen.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
20-01-2019
Laatst gewijzigd:
21-01-2019

Afbeeldingen

Gerelateerde nieuws

feb2019

Verzetstrijdster Sieny Cohen-Kattenburg overleden

In de nacht van 7 op 8 februari overleed in Amsterdam Sieny Cohen-Kattenburg op bijna 95-jarige leeftijd. Zij was al geruime tijd ziek.

Lees meer