TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nahkampfspange

De Man-tegen-man gevecht badge (Nahkampfspange) is op 25-11-1942 ingesteld door Hitler, om de soldaten te onderscheiden voor hun felle man tegen man gevechten. Ondanks dat dit als een typische infanterie (Heer) onderscheiding gezien wordt, kon deze onderscheiding ook aan de soldaten van 1 van de andere leger onderdelen worden uitgereikt. Er zijn ook enkele parachutisten (fallschirmjagers), leden van de Hermann Göring Divisie en soldaten van de Luftwaffe Feld Division met de Man-tegen-man gevecht badge onderscheiden. Het kwam echter maar weinig voor dat een niet infanterist deze onderscheiding kreeg uitgereikt.

De Man-tegen-man gevecht badge is ontworpen door Wilhelm Ernst Peekhaus uit Berlijn en werd ingesteld in drie klassen. De bronzen versie (I Stufe) werd uitgereikt voor 15 man tegen man gevechtsdagen, de zilveren versie (II Stufe) voor 30 dagen en de gouden versie (III Stufe) voor 50 man tegen man gevechtsdagen. Het aantal gevechtsdagen werd geteld vanaf 01-12-1942. Voor de soldaten die al vanaf
22-06-1941 continu aan het Oostfront of in Afrika aan de gevechten hadden deelgenomen, werd een aparte regeling getroffen. Voor hun gold dat:

8 maanden gelijk stond aan 5 dagen,
12 maanden gelijk stond aan 10 dagen,
18 maanden gelijk stond aan 15 dagen.

Hierdoor konden er direct na de instelling, al onderscheidingen van de bronzen versie worden uitgereikt. Het was voor de divisie commandant ook mogelijk om bij de zwaargewonden, die geen kans meer zagen om het benodigde aantal dagen te behalen deze in te korten. Dan stond voor de bronzen versie 10 gevechtsdagen, voor de zilveren versie 20 dagen en voor de gouden versie 40 gevechtsdagen.

Het hoogste aantal bekende gevechtsdagen die door 1 persoon behaald zijn, is 84. Deze staan op naam van SS-Hauptscharführer Hermann Maringgele. Hij wordt gevolgd door Major Georg Wenzelburger met 78 bevestigde gevechtsdagen.

Deze onderscheiding werd in eerste instantie ook aan soldaten die in de bezette gebieden tegen de partizanen vochten uitgereikt, dit werd echter op 04-08-1944 gewijzigd. Vanaf deze datum werd aan deze soldaten de Anti-partizanen badge (Bandenkampfabzeichen) uitgereikt en werd de Man-tegen-man gevecht badge (Nahkampfspange) alleen nog maar uitgereikt aan de soldaten die aan het front vochten.

De Man-tegen-man gevecht badge stond in hoog aanzien onder de gevechtseenheden en werd als de hoogst haalbare infanterie onderscheiding gezien. De bronzen en zilveren versies werden uitgereikt in een papierenzakje waar de onderscheidingsnaam opgestencild was. Later tijdens de oorlog werd dit papieren zakje vervangen door een simpel cellofanen papiertje. De gouden versie werd uitgereikt in een zwarte langwerpige doos, met een met witte zijde bekleed deksel en een zwarte pluizige bodem. Bij de uitreiking zat een standaard onderscheidingsdocument en de uitreiking werd in het Soldbuch genoteerd. De Man-tegen-man gevecht badge werd recht boven de linkerborstzak gedragen en dan 1cm boven de ribbon bar. Wanneer de ontvanger meerdere klassen bezat, dan werd alleen de hoogste klasse gedragen.
Enkele bekende producenten zijn:

- Juncker uit Berlijn
- Rudolf Souval uit Wenen (RS)
- Josef Feix & Sohn uit Gablonz (JFS)
- Friedrich Linden uit Lüdenscheid (FLL)
- Hymen & Co uit Lüdenscheid (H&CL L/53)
- Gebrüder Wegerhoff uit Lüdenscheid (GWL)
- Funcke & Brunninghaus uit Lüdenscheid (F&BL)
- ArbeitGemeinschaft Metal und Kunstoff uit Gablonz (AGMuK)



Diener, Manfred* 10 oktober 1927

Holstein, Johann* 25 september 1913
† 10 juli 1992

Grid Lijst

Subonderscheidingen

Man-tegen-man gevecht Badge in Goud
Nahkampfspange in GoldMan-tegen-man gevecht Badge in Goud
In de database: 644
Totaal verleend:632
Man-tegen-man gevecht Badge in Zilver
Nahkampfspange in SilberMan-tegen-man gevecht Badge in Zilver
In de database: 493
Totaal verleend:onbekend
Man-tegen-man gevecht Badge in Brons
Nahkampfspange in BronzeMan-tegen-man gevecht Badge in Brons
In de database: 1214
Totaal verleend:onbekend

Bronnen