TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

WA-Weersportinsigne

Met de intensievering van de vorming en scholing van de "politieke soldaat" was het de mening van de NSB dat er, naast het al bestaande WA-sportinsigne, een nieuwe onderscheiding nodig was: Het WA-Weersportinsigne. Het insigne werd in 1943 ingesteld en kwam in twee versies: Zilver en Goud. Voor de zilveren versie was er een groepsindeling op leeftijd. Voor de gouden versie in eerste instantie niet. Op 1 september 1943 werd besloten dat ook voor de laatsgenoemde versie een groepsindeling op leeftijd werd ingesteld.

Herziende eisen vanaf zomer 1944
In de zomer van 1944 werden de herziende eisen voor het WA-Weersportinsigne ingevoerd, om een betere aanduiding te geven tussen de verschillen van het WA-Sportinsigne en het WA-Weersportinsigne

De eisen gesteld aan het sportinsinge bepaalden zich tot de lichamelijke geoefenheid van de weerman; het weersportinsigne bracht meer de militaire bekwaamheden van de weerman naar voren.

De vaardigheidsproeven voor het sportinsigne werden in de verschilende Heerbannen afgenomen, de aanvullende proeven voor het weersportdraagtreken konden alleen worden afgelegd op de Kaderschool te Oud-Leusden.

Het weersportinsigne mocht alleen gedragen worden op het uniform, of op het zwarte hemd. Ook niet WA-leden konden aan de proeven voor het weersportinsigne deelnemen.

De aanvullende proeven voor het weersportinsigne werden in september afgenomen. Men kon er voor kiezen om op het kaderschool voor een vooroefening een paar dagen te verblijven.

Subonderscheidingen

WA-Weersportdraagteken in ZilverIn de database: 24
Totaal verleend:onbekend
WA-Weersportdraagteken in GoudIn de database: 0
Totaal verleend:onbekend

Bronnen