TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

WA-Weersportdraagteken in Goud

Voor de gouden versie gold tot 1 september 1943 geen groepsindeling. Zij, die de leeftijd van 40 jaar hadden bereikt verkregen eveneens het gouden insigne, indien zij vijfmaal in hun leeftijdsgroep de proeven voor het zilveren insigne met goed gevolg aflegden en mochten dit dan behouden, zodat daarmede ook hun doorzettingsvermogen gewaardeerd werd.

De eisen voor de WA-Weersportinsigne in goud in 1943:

Lichaamsoefeningen
Voor 100 meter: 13,5 sec.
Voor 400 meter: 70 sec.
Voor 1500 meter: 5.30 min.

Hoogspringen: 1.35 meter
Verspringen: 4.75 meter
Polsver: 6.50 meter
Kogelstoten: 8 meter
Speerwerpen: 30 meter
Slingerbal: 40 meter
Handgranaatwerpen: 40 meter

Zwemmen
Voor het gouden insigne is het voldoen aan de vereiste prestaties, waarbij een keuze gedaan kan worden uit de nummers 100 en 1000 M. vrije slag, verplicht.

Veldloop
Aan dit nummer wordt voldaan door het uitloopen van een W.A. veldloop over 3000 M. met voorgeschreven hindernissen binnen 14 minuten.

Schieten
5 schoten op 100 meter afstand af te geven staand vrije hand op ringschijf, laagste aantal punten 9, minimumtotaal 50. Proeven af te leggen op de Kaderscholen der W.A. met beschikbare schietwapenen.

Handgranaatdoelwerpen
Voor zilveren en gouden insigne. Twee worpen te doen op kring met vier meter doorsnede op 10 meter liggen (borst op de grond), op 20 meter geknield en op 30 meter staande. Treffers op 10 meter is 10 punten, Op 20 meter is 20 punten, op 30 meter is 30 punten. Minimum 60 punten.

Voormilitaire oefeningen
Velddienst. De proef velddienst welke thans nog alleen geëist wordt voor het gouden insigne wordt afgenomen op een der kaderscholen der W.A., waar in den loop van het jaar steeds cursussen worden gehouden, waarbij de velddienst onderricht wordt. Het examen staat onder leiding van het Hoofd der Afdeeling Opleiding en wordt afgenomen voor de onderdelen: Oriënteeren, landschapschetsen, zien en beoordeelen, maskeeren, afstandsschatten, observeren en melden, gedrag bij den velddienst.

Deelname buiten de W.A.
Willen zij het gouden insigne behalen en zich bekwamen voor de Velddienst, dan kan hiertoe een verzoek tot de commandant der W.A. gericht worden.

Aanvullende eisen vanaf de zomer van 1944:
De leeftijdsgroepen werden als volgt heringedeeld:
I: 18 t/m 23 jaar
II: 24 t/m 29 jaar
III: 30 t/m 35 jaar
IV: 36 t/m 41 jaar
V: 42 t/m 46 jaar

De volgende onderdelen/elementen werden toegevoegd aan het curriculum:

Hindernisbaan 200 m
I: 1 m. 10 sec.
II: 1 m. 15 sec.
III: 1 m. 20 sec.
IV: "
V: 1 m. 25 sec.

Zwemmen 100 m schoolslag, 50 m rugslag
I: 4 m. 20 sec.
II: 4 m. 30 sec.
III: 4 m. 50 sec.
IV: 5 m.
IV: 5 m. 30 sec.

Handgranaatwerpen (beschikbaar 20 handgranaten van 500 gram).
Er waren 6 werpputten, welke gelegen waren op afstanden van: één op 10, twee op 20 en drie op 25 m vanaf de werpplaats en welke een middelijn hadden van resp. 2,3 en 4 m.

In iedere put moesten 2 treffers geplaatst worden; op 10 m. in liggende houding (tijdens de worp was een steun op één van de ellebogen en een kleine borstverheffing toegestaan).

Op 20 m. in knielende houding op één of beide knieen naar keuze. Op 25 m. in staande houding.

Van de overige handgranaten moesten nog 4 treffers geplaats worden in een put naar keuze, met inachtneming van de daarbij behorende houding. (totaal 16 treffers).

Berichtdienst
Het overbrengen van een eenvoudig mondeling bericht over een afstand van 6 km langs een aangegeven en uitgevlagde weg. Men had 5 minuten tijd om het bericht in zich op te nemen. Overschrijven van dit bericht tijdens de opdracht geheel of gedeeltelijk betekende onmiddelijke disqualificatie.

Schieten: afst. 100 m. houding naar keuze
Men kreeg 2 proefschoten met aanwijzing na ieder schot. Daarna gaf men 5 schoten af met aanwijzing na het 5e schot. Minimum aantal punten 50 minstens binnen kring 8. (8 is dus nog voldoende).

Gebruik stafkaart
Het beantwoorden van vragen betreffende de kaart. Kaartleze toepassen van het vierkantnet, afstanden aflezen, gebruik en toepassing van het kompas.

Prestatiemars 25km.
Eventueel bewapend met geweer, pistool of revolver.
Na iedere 5 km. gaan 5 minuten rust voor uittreden. 2 x 1 km. gaan met een snelheid van 7 km. per uur, 5 km. terrein bos en weiland. Minstens 2 km. zandweg. De bepakking werd op een latere datum aangegeven.

Verder is er een keuze te maken uit:

Boksen
Het uitvoeren van de verschillende stoten, slagen en weringen. Drie ronden boksen van 3 minuten. (Predicaat voldoende).

Worstelen
Het toepassen van 10 hoofdgrepen en de tegengrepen; een partij worstelen van 5 t/m 7,30 minuut. (Predicaat voldoende).

Schermen
Sabel, floret of degen. Het kennen van de onderdelen van de wapens. Het toepassen van de verschillende stoten, slagen en houwen. Een partij schermen. (Predicaat voldoende).

Motorsport en Paardrijden
Verdere infromatie was in de zomer van 1944 niet beschikbaar.

Bronnen