TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Deutsches Kreuz in Silber

Het Duitse Kruis (Deutschen Kreuz) is uit 5 delen opgebouwd en heeft ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden, de vorm van een grote acht puntige borstster, met in het midden een groot zwart met zilver omlijnt hakenkruis. Van dit 21,5 mm grote hakenkruis is de naam van deze onderscheiding afgeleid. Dit hakenkruis is in het midden van een grote rood omrande zilveren schijf geplaatst en op deze rode rand zit een zilveren laurierbladeren krans gemonteerd. Deze zilveren krans is 39 mm groot en opgebouwd uit laurierbladeren die omwikkeld zijn met een zijden lint. Aan de onderkant van deze krans zit een vierkant, waarin het jaartal 1941 is ingeslagen. Dit jaartal verwijst naar het jaar van de instelling van deze onderscheiding. Van onder de krans ontspringen de acht sterpunten. Deze punten hebben het uiterlijk van zonnestralen en zijn chemisch zwart gemaakt. Hier onder zit een 63 mm grote zilverkleurige achterplaat die de vorm van de onderscheiding heeft en tevens de buitenste rand vormt. Aan de achterkant zijn 4 of 6 pinnen zichtbaar. Aan het aantal pinnen is te herkennen of de onderscheiding door een Duitse of een Oostenrijkse producent is geproduceerd. Het Duitse Kruis met 4 pinnen is in Duitsland geproduceerd en de gene met 6 in Oostenrijk. Tevens zit er aan de achterkant een grote brede speld met een standaard haak constructie. Als de onderscheiding gemerkt is met het LDO-nummer van de producent, dan staat dit nummer in de voor of achterkant van de speld geslagen. Om beschadigingen tijdens de gevechtsacties te voorkomen, werd er voor op de veldtenues een stoffen versie met een metalen krans gemaakt. De onderste laag van deze stoffen versie heeft de corresponderende kleur van het desbetreffende leger onderdeel. De kleur groengrijs voor de landmacht (Heer) en Waffen-SS, grijsblauw voor de luchtmacht (Luftwaffe), marine blauw voor de marine (Kriegsmarine) en zwart voor de gepantserde troepen.

Het Duitse Kruis in Zilver (Deutsches Kreuz in Silber) werd uitgereikt voor bijdrage aan de oorlogsinspanning, gecentreerd rond moed en dienstverlening, die niet direct in verbinding stond met de militaire frontlijn acties, maar waar het Ritterkreuz niet voor werd uitgereikt. De ontvanger moest echter al wel in het bezit zijn van het Kruis voor Krijgsverrichtingen 1ste klasse met zwaarden (Kriegsverdienstkreuz 1. Klasse mit Schwertern) of het Eisernes Kreuz 1.Klasse. Hoe vaak het Duitse Kruis in Zilver precies is uitgereikt, is tot op heden nog steeds niet bekent.

De OBdW versperde/blokkeerde de uitreiking van het Duitse Kruis in Zilver vanaf 3 mei 1944 tot 8 juni 1944. Op 21 juli 1944 werd op last van Adolf Hitler vastgelegd dat voordrachten aan leden van het Oberkommandos der Wehrmacht pas in behandeling mochten worden genomen nadat bekend werd dat de voorgedragene zijn functie bij het Oberkommando neerlegde.

Alt, Erich* 26 juni 1887
† 22 augustus 1966

Bronnen