TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schnellboot-Kriegsabzeichen ohne Brillianten

Op 30 mei 1941 werd het Schnellboot-Kriegsabzeichen ingesteld. Na 12 oorlogsvaarten kon men deze verkrijgen. Indien men voor die tijd al een Zerstörer-Kriegsabzeichen voor S-boot dienst had verkregen kon worden ingewisseld. Ook wanneer een boot door vijandigheden verloren was gegaan kon tot verlening worden overgegaan. Het Schnellboot-Kriegsabzeichen diende op de linker borst gedragen te worden.

Toch waren de S-boot bemanningen niet geheel tevreden met deze instelling. Vooral was er weerstand tegen het aanvankelijk uitgekozen ontwerp. Het oorspronkelijke ontwerp (1.Modells) door Wilhelm Ernst Peekhaus, werd door de bevelhebber van de S-Booten, Korvettenkapitän Rudolf Petersen, eigenhandig gewijzigd. Vanaf 28 januari 1943 werd het ontwerp door de Oberbefehlshaber de Kriegsmarine verleend op basis van voordracht vanaf het front zelf. Het nieuwe ontwerp werd alom geprezen (2.Modell).

Het 1.Modell werd gefabriceerd uit Bontmetaal en zink door onder andere F.W. Assmann & Söhne te Lüdenscheid ( kenmerk een "A" op de achterzijde), Foerster & Barth uit Pforzheim (liggende "L/12" op de achterzijde) en C. Schwerin & Sohn uit Berlijn ("Schwerin Berlin 68" twee maal op de achterzijde). Het 2.Modell werd over het algemeen gefabriceerd uit fijnzink en werd daarna verzilverd of zelfs verguld uitgevoerd. Experts zijn het er nog niet over eens of deze uitvoering ook in bontmetaal werd gefabriceerd, hoewel er wel exemplaren bekend zijn. Deze werden geproduceerd door andere F.W. Assmann & Söhne te Lüdenscheid ( op de achterzijde in een driehoekde letters "AS"), C. Schwerin & Sohn uit Berlijn ("FEC. W. E. PEEKHAUS AUSF. SCHWERIN BERLIN 68" in twee maal op de achterzijde) en Rudolf Souval uit Wenen (de letters "R.S." in hoekige vormen op de achterzijde). Een derde versie werd geproduceerd door de firma Mourgeon uit Parijs. Deze versie lijkt heel veel op het Modell.1
Van beide uitvoeringen zijn ook miniaturen geproduceerd om te dragen op de civiele kleding. Deze moesten zelf gekocht worden.

Van de oorkonden die bij de verlening hoorden zijn alleen exemplaren bekend waarop het Schnellboot-Kriegsabzeichen 1.Modell staat afgebeeld. Veelal werd de verlening aangetekend in het Soldbuch of in de Wehrpass. Hiernaast zijn ook "Besitzzeugnisse" beken die op de schrijfmachine waren getypt of via drukwerk waren vermenigvuldigd en handmatig ingevuld.

Samen met het Hilfskreuzer-Kriegsabzeichen en de U-Boot-Frontspangen behoort de Schnellboot-Kriegsabzeichen tot de zeldzaamste Kriegsmarine Abzeichen. Vooral het 1.Modell is zeer zeldzaam geworden. Hierdoor zijn er ook vele replica’s in omloop. De meeste replica’s zijn te herkennen doordat ze er te mooi uitzien en niet scherp genoeg zijn afgebeeld. Nieuwere replica’s zijn beter, maar veelal te herkennen door afwijkende makerstempels op de achterzijde. Van het 2.Modell zijn de meeste replica’s in bontmetaal uitgevoerd.

Het Schnellboot-Kriegsabzeichen heeft een hoogte van tussen de 57,15 mm en 60,95 mm en een breedte van tussen de 44,7 mm en 52,45 mm. De adelaar meet tussen de 23,65 mm en de 35,60 mm breed en tussen de 13,9 mm en de 20,7 mm hoog. Het gewicht bevindt zich tussen de 28,3 gram en de 45,5 gram.

Birnbacher, Heinz* 26 mei 1910
† 5 december 1991

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Ahlers, Bruno (S 36)03-11-1915 meer

Bronnen