TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Medal Za Odre, Nyse i Baltyk

De Medal Za Odre, Nyse i Baltyk (Medaille "voor de slagen bij de Oder, de Neisse en de Baltische Regio") werd ingesteld op 26 oktober 1945 door de Krajowa Rada Narodowa ( Parlement van de Poolse Staat) om diegenen te kunnen onderscheiden die direct betrokken zijn geweest in gevecht met de Duitse overheerserbij de bevrijding van Polen en het herstellen van haar vooroorlogse grenzen langs de rivieren de Oder en de Neisse en langs de kust met de Baltische Zee.
De onderscheiding werd verleend aan militairen en burgers die deel hadden genomen aan de strijd langs de Oder, de Neisse en de Baltische Zee in de periode maart en april 1945. De grenzen van Polen werden opnieuw vastgesteld bij de conferentie van Potsdam in 1945.
Ook warden met deze onderscheiding de Poolse verdedigers van de kust in september 1939 onderscheiden en buitenlandse burgers die op enigerlei wijze een aandeel hebben gehad in het opnieuw instellen van de Poolse grenzen. Totaal werden 321975 personen onderscheiden.

De bronzen medaille heft een doorsnede van 33 mm. Een kleine adelaar aan de top van de medaille, houd een gerolde kaart vast met daarop een afbeelding van Polen met haar belangrijkste rivieren en de steden Warschau(W), Gdansk (G), Shchetsina (S) and Vrotslava (W). De kaart wordt omzoomd door een smalle rand.Rond de kaart is de inscriptie: "ZA ODRE - NYSE - BALTYK" (voor Oder, Neisse, Baltic) te lezen.
Op de achterzijde is de inscriptie: "RP-ZWYCIEZCOM-III.1945-IV.1945" (aan de overwinnaars) in onderstreepte woorden aangebracht .
Er is een tweede versie van de onderscheiding die zich alleen onderscheid in het feit dat op de kaart de aanduidingen van de belangrijkste steden niet zijn aangebracht.
Het lint is 35 mm breed en donker blauw van kleur. Aan beide zijden is in de lengterichting een witblauwe band aangebracht met een breedte van 4 mm.

Brezhnev, Leonid Ilyich* 1 januari 1907
† 10 november 1982

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Brezhnev, Leonid Ilyich01-01-190710-11-1982meer

Bronnen