TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Krzyz Bitwy pod Lenino

De Krzyz Bitwy pod Lenino (Kruis "voor de Slag bij Lenino") werd ingesteld door het Poolse parlement op 26 mei 1988.
De onderscheiding werd toegekend aan de veteranen van de 1ste Poolse Infanterie Divisie van T. Kosciuszko, welke had deelgenomen aan de slag om de stad Lenino in de regio Mogilev (Wit Rusland). Op 13 en 13 oktober 1943, kwam de 1ste Poolse Infanterie Divisie onder bevel van Generaal Z. Berling, voor het eerst in gevecht met Duitse troepen. De divisie was in de Sovjet Unie geformeerd door Poolse patriotten.

De medaille is opgebouwd uit twee overlappende Griekse kruizen, met een verschillend formaat. De armen van het onderliggende kruis zijn breed en kort, terwijl die van het bovenste kruis dun en lang zijn. In reliëf bovenop, in het midden van het bovenste kruis is een ongekroonde adelaar aangebracht. De achterzijde van de medaille draagt de woorden "12 X-LENINO-1943". De medaille is gemaakt van een geel geoxideerd metaal met een zilverachtige laag eroverheen.
Het lint is geel, met twee lichtblauwe banden aan de zijkanten (de kleuren van de 1ste Poolse Infanterie Divisie) en een wit-rode band in het midden.

Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Drzewiecki, Jan05-08-192108-03-2001meer

Bronnen