TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Frits de Zwerver - Twaalf jaar strijd tegen de naziterreur

Titel: Frits de Zwerver - Twaalf jaar strijd tegen de naziterreur
Schrijver: Jan Hof
Uitgever: Uitgeverij Omniboek
Uitgebracht: 2013
Pagina's: 232
ISBN: 9789059779389
Omschrijving:

In Nederland was, in vergelijking met België en Frankrijk, het verzet gering van omvang geweest, laat op gang gekomen en had het minder scherpe vormen aangenomen. Zo was het verzet in ons land tijdens de eerste oorlogsmaanden nog veelal lokaal georganiseerd. Daar kwam onder meer verandering in door de oprichting van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (LO).

De geschiedenis van de LO begon toen de gereformeerde dominee Frits Slomp (1898-1978) uit Heemse bij Hardenberg in juli 1942 moest onderduiken vanwege zijn negatieve houding ten opzichte van de Duitse bezetter. Al snel na de meidagen van 1940 ging hij namelijk het land door, sprak hij op vergaderingen en riep hij mensen op tot verzet tegen de vijandige bezetting. Zijn rondreizen door het land leverden hem de bijnaam "Frits de Zwerver" op.

Dominee Slomp werd al snel voorzitter van bijeenkomsten waar vraag en aanbod van onderduikers besproken werden. Dit voorzitterschap moest hij echter neerleggen in 1943, toen bleek dat hij tot één van de meest gezochte verzetsmensen behoorde. Per toeval werd hij op 1 mei 1944 gearresteerd en overgebracht naar een gevangenis in Arnhem. De gewapende tak van de LO wist hem echter te bevrijden en dominee Slomp bereikte met zijn gezin veilig het einde van de oorlog.

Als medeoprichter van de LO en als één van de weinigen van haar leiders die de Duitse bezetting overleefd hadden, werd Slomp na de bevrijding een personificatie van het verzet. Mede daardoor verschenen er veel publicaties die geheel of gedeeltelijk aan hem gewijd waren. Het boek van schrijvend journalist, auteur en radioverslaggever Jan Hof (1928) is één van de meest bekende voorbeelden hiervan.

In april 1976 verscheen de eerste druk onder de titel "Frits de Zwerver - Twaalf jaar strijd tegen de naziterreur." In maart 2013 verscheen de achtste, herziene druk van dit veelgelezen boek. Voor deze nieuwe uitgave heeft de auteur nauw samengewerkt met Jan Slomp, een zoon van de verzetsdominee. Hierdoor zijn ontbrekende gedeelten ingevuld en onnauwkeurigheden verbeterd.

Het boek is net als in de eerdere drukken voorzien van een voorwoord van prins Bernhard. Daarnaast bevat deze editie ook een voorwoord van Jan Slomp. Het boek is ingedeeld in 15 hoofdstukken met elk een pakkende titel. Achter in het boek is ook een bibliografie en een verklarende woordenlijst opgenomen.

Het verhaal begint in 1933 als dominee Slomp voor het eerst over de grens gaat om met Duitse geloofsgenoten te spreken. Hierdoor is hij al vroeg op de hoogte van het nazisme en ziet hij heel scherp het gevaar van deze beweging. Het verhaal volgt Slomp op zijn reizen waarbij hij mensen in Nederland en Duitsland wakker probeert te schudden voor de gevaren van het bewind van Hitler. Ook zijn optreden tijdens de eerste oorlogsmaanden en de oprichting van de LO komen uitvoerig aan bod. Verder geeft de auteur een indringend beeld van het leiderschap van dominee Slomp van deze grote verzetsorganisatie. Tot slot komt de geschiedenis van zijn arrestatie en spectaculaire bevrijding door het verzet aan de orde

Jan Hof is erin geslaagd om een vlot leesbaar verhaal te schrijven. Gebeurtenissen volgen elkaar snel op en de pakkende hoofdstuktitels zorgen ervoor dat de lezer benieuwd is naar wat er komen gaat. Het oorlogsverloop wordt tussendoor ook beschreven, zodat het verhaal goed in een bredere context te plaatsen is. De auteur heeft daarnaast gekozen voor een verhalende schrijfstijl wat de leesbaarheid ten goede komt. Het is echter de vraag of de tekst hierdoor niet iets aan historische correctheid verliest. De bereidheid tot verzet onder het Nederlandse volk wordt door Hof bijvoorbeeld behoorlijk optimistisch neergezet.

Dominee Slomp gaf de auteur nadrukkelijk de opdracht om geen heldenverhaal over hem te creëren en in die opzet is Hof geslaagd. Interessant aan het verhaal is bijvoorbeeld dat niet alleen de verzetsactiviteiten van de hoofdpersoon aan bod komen, maar ook zijn daarmee gepaard gaande gevoelens en onzekerheden. Hierdoor zal het boek in de eerste plaats herkenning bij (familie van) verzetsmensen oproepen. Toch is deze heruitgegeven klassieker ook het lezen waard voor een breder publiek, dat meer wil weten over één van de grondleggers van het Nederlandse verzet.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
David Izelaar
Geplaatst op:
25-10-2013
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen