TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ram

Inleiding
De Canadese Cruisertank Ram was een middelzware gevechtstank die in oorspronkelijke vorm nooit actief deelgenomen heeft aan de gevechten in Europa. Maar de Ram werd wel veel gebruikt voor trainingsdoeleinden en het onderstel van de Ram werd gebruikt voor een aantal belangrijke varianten, zoals de Sexton, die op de slagvelden in Europa in 1944 heel belangrijk waren.

In feite was de Ram een tank die samengesteld was uit onderdelen van de Amerikaanse M3 Grant en de M4 Sherman. In de Amerikaanse rangschikking kreeg de Ram zelfs de benaming M4A5 (Sherman) en de Ram lijkt inderdaad veel op de Sherman.

Ontwerp
Na de val van Frankrijk in 1940 waren de Canadezen ongerust of ze wel voldoende tanks zouden ontvangen van Groot-Brittannië. Met de dreigende invasie van Groot-Brittannië door de Duitsers besloten de Canadezen om zelf een tank te gaan ontwikkelen en produceren. Canada had de vorming van twee pantserdivisies op het programma staan en daar hadden ze ongeveer 1000 tanks voor nodig. De eerste twee prototypes waren klaar in juni 1941. Na het verschijnen van de Amerikaanse M3 Lee (M3 Grant genoemd door de Britten) bleek deze veel fouten in het ontwerp te bevatten, vooral met betrekking tot de bewapening. De gietijzeren romp van de M3 bleek wel zeer degelijk en er werd besloten om deze in het ontwerp van de Ram op te nemen. Als geschutskoepel werd een geheel nieuwe gietijzeren romp ontworpen. Als kanon werd gekozen voor het 6 Pdr (57mm) geschut, maar bij de eerste 50 tanks werd het 2 Pdr (40mm) geschut gemonteerd. De Ram met het 2 Pdr geschut werd Ram I genoemd en de tanks uitgerust met het 6 Pdr geschut kregen de benaming Ram II. De productie begon in januari 1942 bij de Montreal Locomotive Company.

Technische gegevens:

Model: Ram II Cruiser tank (M4A5)
Gewicht: 29.030 kg
Bemanning: 5
Motor: Continental R974 EC2, 9 cilinders, benzinemotor, 400pk
Snelheid: 39 km/u op verharde wegen
34 km/u in terrein
Bereik: 232 km op de weg
Afmetingen: Lengte: 5,81m
Breedte: 2,90m
Hoogte: 2,66m
Bewapening: 6 Pdr (57mm) OQF Mk 3 en 2x .30cal M1919A4 MG
Munitie: 6 Pdr - 92 granaten, .30 - 4000 patronen
Bepantsering: 87 mm maximaal
Aantal omgebouwd: 1899 stuks

Inzet
De Ram werd zoals eerder vermeld nooit actief ingezet in zijn oorspronkelijke rol. In 1943 werd namelijk besloten om de Canadese en Britse pantserdivisies uit te rusten met de Britse Churchill-tank en de Amerikaanse middelzware Sherman-gevechtstank. Het Canadese leger, dat in Groot-Brittannië gelegerd was, was al voor de landingen in Normandië voorzien van de Churchill en de Sherman. Wel hadden ze in militaire oefeningen veelvuldig gebruikt gemaakt van de Ram. De onderstellen van een groot deel van de in Groot-Brittannië aanwezige Ram tanks werden omgebouwd tot infanterievoertuigen en gemechaniseerde houwitsers.

Varianten
De onderstellen van de Ram werd gebruikt voor een aantal varianten dat zowel door de Canadezen en de Britten gebruikt werd. Hieronder een overzicht:

Ram Kangaroo Rupsvoertuig voor infanterievervoer
Ram Wallaby Munitiedrager voor de Sexton
Ram OP Command Commandotank
Ram Armored Recovery Vehicle (ARV) Afsleepvoertuig
Sexton Gemechaniseerde houwitser


Ram Kangaroo
De Ram Kangaroo gebruikte het onderstel van de Ram II en kon voorzien in het vervoer van 11 infanteristen. Er was op de Ram Kangaroo een .30 (7,62mm) machinegeweer aangebracht. De Ram Kangaroo had twee bemanningsleden en werd gebruikt door zowel de Canadezen als de Britten.

Ram OP Command
Het kanon van de Ram II werd vervangen door een nepkanon en verder werd de tank voorzien van draadloze communicatieapparatuur. De Ram OP Command werd gebruikt als observatietank en commandotank voor de gemechaniseerde artillerie-eenheden die gebruik maakten van de Sexton. Er werden uiteindelijk 84 Ram II tanks omgebouwd. De Ram OP Command had een zeskoppige bemanning en diende vanaf Normandië tot het einde van de oorlog in West-Europa.

Afbeeldingen

Ram II
Ram Kangaroo
Ram OP in Normandië

Informatie

Artikel door:
Tom Notten
Geplaatst op:
22-01-2003
Laatst gewijzigd:
13-11-2009
Feedback?
Stuur het in!

Gerelateerde thema's

Gerelateerde bezienswaardigheden

Bronnen

British and American tanks of World War Two, peter chamberlain & chris ellis, 1969