TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Order naar aanleiding van de overwinning op Japan

    De volgende tekst, Order nr. 373 van de opperbevelhebber, vaardigde Joseph V. Stalin uit op 3 september 1945 naar aanleiding van de overwinning op Japan en verscheen op 5 september 1945 in Pravda.

    Op 2 september 1945 hebben vertegenwoordigers van Japan de verklaring voor de onvoorwaardelijke capitulatie van de Japanse strijdkrachten ondertekend.

    De oorlog van het Sovjetvolk en onze bondgenoten tegen de laatste agressor - het Japanse imperialisme - is triomfrijk voltooid. Japan is vernietigd en heeft gecapituleerd.

    Kameraden soldaten, matrozen, sergeanten, sergeant-majoors, officieren van het leger en de marine, generaals en maarschalken, ik feliciteer u met de triomfrijke voltooiing van de oorlog tegen Japan.

    Ter nagedachtenis aan de overwinning op Japan zal vandaag, op 3 september, de dag van de Viering van de Overwinning op Japan, de hoofdstad van ons moederland, Moskou, namens het moederland om 21:00 uur de dappere troepen van het Rode Leger en de schepen en eenheden van de Marine, die deze overwinning hebben behaald, groeten met 24 artilleriesalvo's van 324 kanonnen.

    Eeuwige roem aan de helden die zijn gevallen in de strijd voor de eer en zege van ons moederland!

    Mogen ons Rode Leger en onze Marine nog lang leven!

    De opperbevelhebber
    Generalissimo van de Sovjet-Unie
    I. Stalin

    Definitielijst

    capitulatie
    Overeenkomst tussen strijdende partijen met betrekking tot de overgave van een land of leger.
    imperialisme
    Het streven van een staat naar sterke uitbreiding van zijn grondgebied. Na WO II kreeg het begrip meer een culturele en economische lading dan dat er sprake is van een daadwerkelijke onderwerping van het gebied.
    Rode Leger
    Leger van de Sovjetunie.
    Sovjet-Unie
    Sovjet Rusland, andere naam voor de USSR.

    Afbeeldingen

    Informatie

    Vertaald door:
    Auke de Vlieger
    Geplaatst op:
    26-09-2011
    Laatst gewijzigd:
    18-04-2015
    Feedback?
    Stuur het in!