TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Op weg naar de bevrijding

Titel: Op weg naar de bevrijding
Auteur: Bert Wiersema
Uitgever: Uitgeverij Columbus
Uitgebracht: 2010
ISBN: 9789085431381
Bladzijden: 287
Omschrijving:

De jeugd heeft wel degelijk een grote interesse in de Tweede Wereldoorlog. Dat was de uitkomst van een onderzoek van het weekblad Elsevier, dat werd gepubliceerd rond de herdenkingen en vieringen van 4 en 5 mei dit jaar. Hierbij kwam ook naar voren dat vooral verhalen over de oorlog erg in trek zijn bij de jeugd. Geheel verwonderlijk is deze uitkomst niet, want boeken als ‘Oorlog zonder vrienden’ van Evert Hartman en ‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw zijn nog altijd populair onder jongeren. Zeker dit laatste boek, nadat dit twee jaar geleden opnieuw werd verfilmd. Een minder bekend oorlogsboek is ‘Op weg naar de bevrijding’ van Bert Wiersema. Toch beleeft dit boek, vijftien jaar nadat het voor het eerst verscheen, een herdruk.

Bert Wiersema werd in 1959 geboren in Groningen. Na jarenlang te hebben gewerkt in het basisonderwijs is hij tevens auteur van kinder- en jeugdboeken geworden. Hij heeft diverse boeken geschreven, over uiteenlopende onderwerpen. Hieronder zijn ook twee oorlogsboeken. Naast ‘Op weg naar de bevrijding’ schreef Wiersema het boek ‘De vergeten strijd’, over een soldaat in Nederlands-Indië. Momenteel werkt hij aan zijn derde oorlogsboek, over een jongen die te werk wordt gesteld in de Duitse oorlogsindustrie. Ook heeft hij zijn medewerking verleend bij de totstandkoming van verschillende lesmethoden. Momenteel werkt Wiersema daarnaast weer als docent aardrijkskunde op het Gomaruscollege in Drachten.

‘Op weg naar de bevrijding’ is een waargebeurd verhaal en gaat over Douwe Albada, een onderwijzer op een basisschool in Gouda. Wanneer de Duitsers Nederland binnenvallen, besluit hij zich niet met de oorlog te bemoeien. Als een bevriende Joodse familie hem echter om hulp vraagt, besluit hij hen toch te helpen. Zonder dat hij er echt op uit is, raakt Douwe steeds meer betrokken bij illegale activiteiten. Uiteindelijk moet hij zelfs vluchten voor de Duitsers en sluit hij zich aan bij de geallieerden.

Het boek is al eerder uitgegeven in 1995. Toen heette de hoofdpersoon echter Dirk Aalbers. Op verzoek van Douwe Albada waren destijds alle namen in het verhaal, behalve die van Prins Bernhard, veranderd. Nadat Douwe Albada was overleden, is in overleg met zijn weduwe en kinderen besloten dat in deze herdruk zijn echte naam bekend mocht worden. In deze uitgave zijn de diverse pseudoniemen dan ook verdwenen.

Het waargebeurde verhaal is door Wiersema op een zeer verhalende manier beschreven. Hierin is de ervaring in het onderwijs van de auteur goed te merken. Het einde van het boek, waarin Douwe huiswaarts keert, is vergeleken met de gebeurtenissen in de oorlog een stuk minder spannend en ietwat langdradig. Ook is het boek niet geschikt voor alle kinderen. Het boek bevat namelijk wel een behoorlijk aantal moeilijke woorden, waarvan veel kinderen niet de betekenis zullen weten. Dit maakt het boek dan ook minder geschikt voor de lagere klassen in het basisonderwijs en de lagere niveau’s in het middelbaar onderwijs. Een verklarende woordenlijst, met name voor militaire termen, zou een zeer waardevolle toevoeging zijn geweest .

Wiersema evenaart met zijn boek niet de boeken van Jan Terlouw en Evert Hartman. Toch zal het spannende verhaal veel jongeren en leerlingen kunnen boeien. Met een verklarende woordenlijst zou deze doelgroep zelfs nog kunnen worden vergroot. Al met al is ‘Op weg naar de bevrijding’ een waardevolle toevoeging aan de jeugdboeken van het genre oorlog.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Pieter Schlebaum
Geplaatst op:
22-10-2010
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen