TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Alle foto's

Onderstaande foto's komen uit de nalatenschap van een Duitse soldaat die diende bij de bevoorrading. Ze zijn genomen in Warschau en omgeving in het jaar 1942.

Verschillende foto’s tonen het getto van Warschau. Op 2 oktober 1940 kregen de Joden in Warschau te horen dat de districtsgouverneur van Warschau, Ludwig Fischer, de opdracht had gegeven tot de oprichting van dit getto. Hier zouden de Joodse bewoners van Warschau en omstreken, afgesloten van de buitenwereld, geconcentreerd worden.

Het getto van Warschau was het grootste getto dat door de Duitsers opgericht werd. Dit deel van de stad was afgesloten met een stenen muur van 3 meter hoog en had een omtrek van 16 kilometer. Op het hoogtepunt zouden 445.000 Joden gehuisvest zijn in het getto. Het geïsoleerde terrein herbergde niet alleen woningen voor de gettobewoners, maar ook meerdere werkplaatsen die eigendom waren van Duitse industriëlen en die onder toezicht stonden van de Wehrmacht. Hier werden Joden ingezet als dwangarbeiders voor de Duitse oorlogsindustrie. Tijdens het eerste jaar stierven meer dan 43.000 mensen in het getto en gedurende de eerste negen maanden van 1942 waren dat er nog eens ongeveer 37.000. Zij stierven niet alleen aan ondervoeding, maar ook door ziekten die uitbraken als gevolg van de ongezonde levensomstandigheden en een gebrek aan medische verzorging.

Toen de nazi’s op 19 april 1943 begonnen met de definitieve ontruiming van het getto in Warschau stuitten ze op hevig verzet. Joodse mannen en vrouwen hadden zich bewapend en een strijdmacht geformeerd. Deze Joodse strijders namen wraak op de Duitsers die in de voorgaande maanden hun familieleden hadden gedeporteerd naar vernietigingskamp Treblinka. Het duurde tot 16 mei 1943 voordat Jürgen Stroop, de Duitse commandant van de ontruiming, aan zijn superieuren kon doorgeven dat zijn operatie afgerond was.

1.

Vermoedelijk een onderdeel van de 19e-eeuwse vestingwerken om Warschau.

2.

Het 17-eeuwse Saksisch paleis te Warschau. Het gebouw werd verwoest tijdens de Opstand van Warschau in 1944. In 2018 besloot de Poolse regering om het te laten herbouwen als onderkomen voor de Senaat.

3.

Achteraanzicht van het Saksisch paleis.

4.

Waarschuwing: wie hout steelt, wordt neergeschoten.

5.

Onbekende locatie op het Poolse platteland, vermoedelijk in de buurt van Warschau.

6.

Paardenkar, vermoedelijk op het platteland nabij Warschau.

7.

Kleine bootjes, mogelijk langs de oever van de Wisła.

8.

Hurktoilet.

9.

Een lokale vrouw met een bundel twijgen op haar rug.

10.

Waterput in een Pools dorp.

11.

Onbekende locatie.

12.

Joodse bewoner van het getto van Warchau. Op de witte arm- of mouwband staat vermoedelijk een blauwe davidsster ter herkenning.

13.

Entree van het Joodse getto bij het kruispunt tussen de Złota- en Twardastraat.

14.

Kruispunt tussen de Karmelickastraat en Lesznostraat in het getto van Warschau. Een lid van de gettopolitie regelt het verkeer.

15.

Waarschijnlijk jonge bewoners van het getto.

16.

Onbekende locatie, vermoedelijk in het getto van Warschau.

17.

Controle op het kruispunt bij de ingang van het Joodse getto bij Żelazna-straat. De Duitse soldaat wordt bijgestaan door leden van de Joodse politie of ordedienst.

18.

Onbekende locatie, vermoedelijk in het getto van Warschau.

19.

Joden in het getto van Warschau, te herkennen aan de arm- of mouwband.

20.

Paard en wagen, vermoedelijk in het getto van Warschau.

21

Markt in het getto van Warschau.

22.

Een Duitse soldaat controleert passanten, vermoedelijk aan de grens van het Joodse getto in Warschau.

23.

Vermoedelijk Joden in het getto van Warschau.

24.

Het centraal station van Warschau, door de Duitsers aangeduid als Hauptbahnhof.

25.

Joodse politieman in het getto van Warschau, exacte locatie onbekend.

26.

Ruïnes in Warschau. De stad werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd door de Luftwaffe.

27.

Met paard en wagen langs ruïnes van gebombardeerde huizen in Warschau.

28.

Tramlijn 7, de verkeersregelaar is mogelijk een lid van de Joodse politie of ordedienst in het getto.

29.

De Maria Magdalenakathedraal die grotendeels ongeschonden bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog.

30.

Ruïnes in Warschau, precieze locatie onbekend.

31.

Uitzicht op ruïnes van huizen op een onbekende locatie in Warschau.

32.

Het Belvedèrepaleis te Warschau. Na de Eerste Wereldoorlog in gebruik als residentie van maarschalk Józef Piłsudski. Tijdens de Duitse bezetting van Polen werd het paleis verbouwd voor generaal-gouverneur Hans Frank. Het gebouw doorstond de oorlog ongeschonden.

33.

Het Brühl-paleis te Warschau. Het werd na de Opstand van Warschau in 1944 door de Duitsers compleet verwoest.

Voor gebruik van archiefmateriaal kunnen voorwaarden van toepassing zijn, voor meer informatie, neem contact met ons op.