In 2025 wordt 80 jaar vrijheid herdacht en gevierd. Hier een overzicht van actualiteiten, fotoverslagen en andere relevante inhoud op onze website over 80 jaar bevrijding.
Rodetorenplein is omgetoverd tot het ‘Plein van de Vrijheid’, waar inwoners en bezoekers samenkomen om deze bijzondere mijlpaal te herdenken en te vieren.
In het weekend van 10 tot 13 april 2025 wordt in Wilp herdacht dat het dorp 80 jaar geleden is bevrijd tijdens Operation Cannonshot, de oversteek van de IJssel en daarna de verdere bevrijding van West Nederland. In en om Wilp waren veel activiteiten. Er is een vector van de Liberation Route onthuld, er is een tentoonstelling in de kerk, de tijdelijke graven zijn opnieuw met kruizen gemarkeerd. Heel veel reenactors hebben hun kampen opgeslagen en spelen de gevechten na.
De gevechten zaterdagmorgen:
Lemmer – Op 17 april 2025 is het precies 80 jaar geleden dat Lemmer werd bevrijd. Ter gelegenheid van deze bijzondere mijlpaal organiseert Bibliotheek Lemmer een expositie over de Tweede Wereldoorlog en het verzet in het voormalige Lemsterland.
Utrecht - Een paar dagen voor hij in 1945 door de Duitsers wordt gefusilleerd schrijft verzetsheld Leendert Lans, vanuit de gevangenis op het Wolvenplein in Utrecht, een briefje aan zijn verloofde Gré.
Baarn - In de zomer van 1944 is Nederland hoopvol. De geallieerden zijn geland in Normandië en rukken op naar het Noorden. Ook de oom van Tineke Klaver is goed gemutst als hij die zomer het station van Baarn uitloopt. Dan ziet hij zijn nichtje zitten op een bankje met daarboven een bordje met de tekst: 'Voor joden verboden'. Hij geeft het dan 4-jarige meisje een cadeautje en maakt vervolgens een foto van haar.
DOOR: PATRICK SCHELLEN – Zaterdag 5 april opende in het Cobra Museum de tentoonstelling ‘Amstelveen 80 jaar bevrijd’. De tijdelijke tentoonstelling (tot en met 4 mei 2025) laat in vogelvlucht zien hoe Amstelveen (toen: Nieuwer-Amstel) door de oorlogsjaren is gekomen. Er is aandacht voor de militaire betrokkenheid, bezetting en onderdrukking, de Jodenvervolging, collaboratie en verzet, bevrijding en hoe de plaatselijke herdenkingscultuur tot stand is gekomen middels diverse monumenten. Speciale aandacht is er voor Jetty Paërl, ook bekend als Jetje van Radio Oranje.
Dit voorjaar vieren we 80 jaar bevrijding. Door heel Nederland worden in dit teken activiteiten georganiseerd. We maakten hieronder een selectie. Uw aanvullingen zijn welkom.
Fryslân viert 5 mei op meerdere locaties in Leeuwarden 80 jaar bevrijding. Optredens van diverse artiesten staan gepland aan het Oldehoofsterkerkhof, in de Prinsentuin, op het Zaailand, Gouverneursplein en Mata Hariplein.
Op 4 april 2025 was het exact 80 jaar geleden dat Almelo is bevrijd. Daar werd op grootste wijze aandacht aan gegeven. Het Schelfhorstpak was omgedoopt tot Liberty Camp. Hier stonden vele militaire voertuigen opgesteld. Om 11:00 werd het kamp door de burgemeester officieel geopend en konden schoolklassen kennis maken met de militaire geschiedenis. Om 12:00 uur was er een korte herdenking bij de Vriezebrug. Bij de bevrijding van Almelo zijn hier twee Canadese militairen gesneuveld.
HEDEL - Is de herdenking door militairen van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene op zondag 4 mei in Hedel nou de plaatselijke Nationale Dodenherdenking of niet? Nee, zegt Remco de Haan van muziekvereniging DES. Wat hem betreft is het een ceremonie voor de nieuwe lichting militairen van de eenheid. ,,Het is geen ramp om in Hedel voor dodenherdenking uit te wijken naar zaterdag 3 mei.”/b]
Op 31 maart 2025 was het 80 jaar geleden dat Eibergen werd bevrijd. 's Middags zijn er vijf namen toegevoegd op het plaatselijke monument met namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Eibergen. Twee van hen zijn de Engelse militairen van de Grenadier Quards: sergeant Francis Whittle (1922-1945) en soldaat Frank Page (1924 1945) die bij de bevrijding van Eibergen zijn omgekomen. De anderen zijn Marinus Verkerk, Hans Heinz Heller en Leon Krysztofiak.
In 2025 is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Ter gelegenheid hiervan presenteert Groninger Kerken de indrukwekkende tentoonstelling Oorlog dichtbij in de Akerk. De expositie combineert persoonlijke verhalen met grote thema’s zoals vrijheid, verzet en onderdrukking. De tentoonstelling voert je mee door de oorlogsjaren van Groningen in een uniek samenspel van beeld, geluid en historische objecten gekoppeld aan de plekken waar je nog elke dag langsloopt.
Curator Martin Hillenga, bekend van het boek 40/45, stelde de tentoonstelling samen. Hij laat ons via uniek beeldmateriaal en menselijke verhalen kennismaken met de oorlogsgeschiedenis van Groningen. De Akerk speelt hierin een centrale rol vanwege haar eigen oorlogsverhaal: van ondergedoken Engelse vliegeniers en Duitse kerkdiensten tot een verzetsverhaal van het kostersechtpaar. Designduo Paul&Albert verantwoordelijk voor de presentatie, geven in de Akerk onderdak aan een verwoeste skyline van Groningen. In deze ruïnes gaan originele voorwerpen schuil uit de periode ‘40 - ‘45. Al wandelend door de Akerk komt de Tweede Wereldoorlog in en rond de Akerk tot leven. Oorlog dichtbij.
HEDEL - De vrijwilligers van Historisch Museum Hedel hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de voorbereidingen van de expositie ‘Tachtig jaar bevrijding’, die op zaterdag 22 maart open gaat. Het resultaat biedt bezoekers een indrukwekkend overzicht van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.
Op 13 maart 1945 kwam koningin Wilhelmina bij Eede in Zeeuws-Vlaanderen het reeds bevrijde deel van Nederland binnen. Op donderdag 13 maart 2025 werd hier tijdens een herdenking bij stilgestaan. Op zaterdag 15 maart werd de aankomst van koningin Wilhelmina op de historische plek nagespeeld. Ze stapte daarbij over de grens die met een meelstreep gemarkeerd was. Toenmalig commissaris van de koningin Quarles van Ufford werd nu nagespeeld door de huidige commissaris van de Koning Hugo de Jonge.
Nadat de grens was gepasseerd werden bij de monumenten in Eede toespraken gehouden door burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis en door commissaris van de Koning Hugo de Jonge.
Op donderdag 13 maart 2025 was het exact 80 jaar geleden dat koningin Wilhelmina bij Eede in Zeeuws-Vlaanderen de grens overstak om landgenoten te ontmoeten in het deels bevrijde Nederland. Ze had Eede uitgekozen omdat in West Zeeuws-Vlaanderen de verwoestingen door het oorlogsgeweld heel erg groot waren. Ze kwam om de mensen een hart onder de riem te steken. Voor de gelegenheid werd de grens gemarkeerd met een streep van varkensmeel.
80 jaar later was er een mooie herdenking bij het monument de Nederlandse Maagd in Eede. Aansluitend werd een tijdelijke expositie in de RK kerk geopend. Ronald de Croock, voorzitter van de dorpsraad van Eede, kreeg een koninklijke onderscheiding uitgereikt voor zijn inzet o.a. voor deze evenementen.
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was Zuid Nederland als eerste bevrijd. Op 13 maart 1945 kwam koningin Wilhelmina bij Eede in Zweeuws Vlaanderen Nederland binnen gelopen.
Voor de gelegenheid was toen de grens gemarkeerd met een meelstreep. Op 13 maart 2025 was er een herdenking bij de monumenten in Eede. Op zaterdag 15 maart wordt het oversteken van de meelstreep nagespeeld en is er een optocht met historische voertuigen in de regio.
Fotoreportage volgt.
Op 5 mei 2025 wordt in Nederland de 80e verjaardag van de bevrijding gevierd. Vanwege het jubileumjaar zijn er dit jaar extra veel evenementen om hier bij stil te staan. Plaatselijke oorlogsmusea maken van de gelegenheid gebruik om dit aspect van de streekhistorie extra te belichten.
Op zaterdag 8 maart bezochten we Museum Vaassen Historie. Hier een impressie:
Op zaterdag 15 februari 2025 vond op War Cemetry Milsbeek een bijzondere herdenking plaats. De herdenking was namelijk tevens de start van het project Faces of Milsbeek - stones with names, names with faces, faces with stories-.
In februari 2025 is het 80 jaar geleden dat Gennep is bevrijd door de Schotse 51e Highland Division als laatste stad van Limburg. Op zaterdag 15 februari 2025 zijn op locatie Vrijheidsplein/Highlanderbridge (voorheen Niersbrug) de soldaten die vochten voor de bevrijding van Gennep herdacht.
Dit jaar herdenkt Rhenen 80 jaar vrijheid en 85 jaar Slag om de Grebbeberg. Dit bijzondere lustrumjaar laten wij zeker niet ongemerkt voorbij gaan.