DEN BOSCH - De dag voor de bevrijding van Den Bosch ziet Piet Kerssens dat op de Wilhelminabrug een Duitse scherpschutter een Britse militair velt. Hij snelt met een vlag van het Rode Kruis te hulp, maar wordt zelf door de scherpschutter zwaar getroffen. Kerssens bezwijkt aan zijn verwondingen. Elk jaar wordt er stilgestaan bij zijn ‘heldendaad’. Maar is Piet Kerssens een held of een opportunistische avonturier?
DEN BOSCH - Het zijn de verschrikkingen en de heroïek van de oorlog in één beeld gevat: het schilderij van de gevechten bij Sluis 0, een cruciaal moment tijdens de verovering van Den Bosch in oktober 1944. Troepen van de Welch Fuseliers sprinten over de smalle sluisdeuren naar de overkant van de Zuid-Willemsvaart. Op de achtergrond spugen Crocodile-tanks vuur naar de gebouwen aan de westkant van het kanaal. Militair kunstenaar Stuart Brown maakte het doek recent in opdracht van de 160ste Welsh Brigade.
De bevrijding Rosmalen is al ruim beschreven in mijn boeken: Rosmalen in de vuurlinie 1944-1945 (1994) en Luchtoorlog boven Rosmalen 1940-1945 (2004). Ondanks al deze informatie werden na bijna 75 jaar toch nog drie unieke foto’s van de bevrijding ontdekt. Schrijver dezer heeft er minstens een nacht van wakker gelegen. In die periode direct na de bevrijding bezaten maar weinig inwoners een fototoestel en film was schaars en prijzig. Vele geallieerde troepen te Rosmalen zagen ook deze twee vernielde Duitse tanks. In archieven van de troepen waren ook geen opnamen te vinden. Veel van mijn leeftijdsgenoten zijn niet meer onder ons en ben ik aangewezen op mijn geheugen. Gelukkig was er een lange periode na de bevrijding geen school en was er veel tijd om te spelen en in de omgeving rond te hangen. Het gehele gebied was voor mij een grote speelplaats en je kende ieder boompje en struikje. De Duitse Rode Kruistrein en natuurlijk deze Duitse tanks die voor ons, vooral de jongens, een gewild speeltuig waren. Wij spraken over tanks, maar vernamen later dat het een kanon op een rupsvoertuig was, zonder draaibare koepel.
DEN BOSCH - Een minutenlang applaus van honderden Bosschenaren en vele tientallen mensen die nog snel een mobiel fotootje of selfie willen maken van de vier bevrijders uit Wales die dit weekeinde 75 jaar bevrijding in Den Bosch vieren. Het kwartet mannen Bruce Coombes, Alan King, Tony Pengelly en Owen Butcher van 53ste Welsh Division die in oktober 1944 Den Bosch bevrijdde, staat er een beetje verbouwereerd bij.
DEN BOSCH - Broekies zijn Peter Davies en Tony Pengelly nog als ze in de zomer van 1944 de oversteek maken naar de stranden van Noordwest-Frankrijk. Zij bereikten Den Bosch wél en doen in hun Wales hun verhaal. Maar alsjeblieft: noem de bevrijders geen helden. In Normandië kwam ik erachter dat je vooral geluk moet hebben.”