TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brug Vaux-sur-Aure

Nadat de 2nd South Wales Borderers, in de tweede aanvalsgolf geland zijn op Gold beach bij Le Hamel, verplaatsen zij zich door de velden tussen Asnelles en St.Come de Fresne naar Forrêt de Mauvines, westelijk van Ryes, het RV gebied 2nd SWB (Rendez-Vous of te wel verzamelgebied).

Het hoofddoel voor de 2nd SWB was de brug en weg bij Vaux-sur Aure en de Duitse RDF (Radio Direction Finder) vlakbij Pouligny uit te schakelen. Bij Vaux-sur Aure zou contact worden gemaakt met de Amerikanen die vanuit Omaha beach landinwaarts trokken.

Vanuit de RV ondersteunende 2nd SWB de voorste troepen, 2nd Devons in de omgeving van Ryes en 1e Dorsets bij Buhot. Om 17.35 uur was Buhot en om 19.30 uur was Ryes in Britse handen. De B-company 2nd SWB verplaatst zich via Magny-en-Bessin in richting van Vaux- sur Aure met op hun linker flank 2nd Essex (einddoel: St Sulpice) en op de rechterflank A-company SWB, welke naar La Rosiere gaat. 2nd Glosters werd de brigade reserve samen met de brigade HQ en verplaatsen zich na 19.40 uur in de richting van Magny-en-Bessin.

Op 6 juni om 23.50 uur meld de 2nd SWB dat zij de brug veroverd hadden. Hier werden de stellingen ingenomen en de nacht wordt doorgebracht met patrouille lopen en kleine gevechten met verdwaalde groepjes Duitsers. Hierbij werden 12 Duitsers gevangen genomen.

De totale verliezen op 6 juni waren; 20 gewonden en 4 doden.

Dodelijke slachtoffers:
Sergeant Reynolds (Cementry Bayeux)
Private Price (Cementry Bayeux)
Private Massey (Cementry Bayeux)
Private Parr (Mangy en Bessin)

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Cornelis Reijntjes
  • Foto's: Cornelis Reijntjes (1, 2, 3), Jan van den Bos (4)