Op het terrein van het Biesboschmuseum staan twee monumenten. Een voor de broodcrossings van 19 mei 1945. De ander herdenkt de boeren in de Biesbosch die actief waren in het verzet in de Tweede Wereldoorlog.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!
[H’VELD-G’DAM] Er is veel geschreven over de Biesbosch tijdens de oorlogsjaren ’40-’45. Echter, er ontbrak een overzichtelijk beeld van de vele gebeurtenissen die daar in deze donkere bladzijde van de Nederlandse geschiedenis hebben plaatsgevonden, vinden initiatiefnemers Alfons van Bokhorst en Leen Fijnekam. Daarom vonden zij het tijd worden om hierin verandering te brengen.
Bij het Biesboschmuseum in Werkendam en in Geertruidenberg worden vrijdag twee monumenten onthuld, die herinneren aan de zogeheten broodcrossings uit mei 1945. In de nacht van 19 op 20 mei 1945 vertrok een schip uit Geertruidenberg naar het Zuid-Hollandse Hardinxveld, met aan boord 13.000 broden, vertelt Henk Kruithof. Het was brood voor de hongerende bevolking aan de overkant. Een schip met brood laten varen kon vorig jaar door corona niet doorgaan.