TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Via Appia Nuova 451

Deze Stolperstein (ook wel Struikelsteen genoemd) herdenkt:
* Francesco Galeotti, geboren 1889, gearresteerd als politiek tegenstander op 30 december 1943, gedeporteerd naar Mauthausen, vermoord op 28 juli 1944, kasteel Hartheim.

Francesco Galeotti was een drukker, anarchist en antifascist. 20 jaar lang was hij technisch directeur van een drukkerij genaamd "Il Vascello". Zelfs nadat de nazi's de fabriek hadden overgenomen, ging hij in het geheim nog twee maanden door met het drukken van subversief, antifascistisch materiaal. In december 1943 werd hij ontdekt, gearresteerd en vervolgens op 4 januari 1944 samen met honderden anderen uit Rome gedeporteerd. Hij werd op 55-jarige leeftijd vermoord.

Hartheim Castle was in de buurt van Mauthausen Camp. In 1940 werd het een van de zes vroege moordcentra voor Aktion T4, een programma om alle geestelijk en lichamelijk gehandicapten die in instellingen wonen te vermoorden. Hartheim had gaskamers vermomd als doucheruimtes en crematoria om de lichamen te verwijderen. Aktion T4 was een soort "generale repetitie" voor de grootschalige massamoorden die nog zouden komen.

In 2012 ontving Francesco Galeotti postuum de Medal of Honor en in januari 2013 werd een stolperstein (pietra d’inciampo) voor hem geïnstalleerd.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd of vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, messing plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)