TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingssteen Albert Cuypstraat 21

Hier is op 22-03-2017 één Herdenkingssteen geplaatst voor:
* HERMANUS LAMMERS (omgekomen 16-03-1945, Hamburg, 24 jaar oud)

Hermanus Lammers werd geboren op 14 mei 1920 in Amersfoort. Na zijn schoolopleiding ging hij in de leer als timmermansknecht. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was Hermanus nog te jong om zijn land te kunnen verdedigen. Vanaf 1942 werd hij in het kader van de Arbeitseinsatz tewerkgesteld in Duitsland. Tijdens een verlofperiode in de zomer van 1944 besloot hij niet naar Duitsland terug te keren. In september 1944 vond hij, samen met een jongere neef van hem met dezelfde naam – Hermanus Lammers geboren in 1922 – een onderduikplek op de boerderij van P. Veenendaal in Achterveld, gemeente Scherpenzeel. Daar verrichtten de beide neven hand-en-spandiensten ten behoeve van een verzetsgroep die vanuit die boerderij opereerde. Behalve de onderduikers, waaronder twee Britten, was er ook zendapparatuur aanwezig waarmee de geallieerden op de hoogte werden gehouden van troepenbewegingen van de Duitsers. Op 15 december 1944 werd de boerderij door de Duitsers overvallen. Alle aanwezige mannen werden gevangengenomen. De jongste van de beide neven trachtte te ontkomen, maar werd op de vlucht doodgeschoten. Hermanus kwam via gevangenissen in Scherpenzeel en Apeldoorn uiteindelijk in Kamp Amersfoort terecht. Daar werd hem alsnog de mogelijkheid geboden weer in Duitsland te gaan werken. Maar omdat hij volhardde in zijn weigering, werd hij op 2 februari 1945 gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Daar werd hij op 4 februari geregistreerd onder kampnummer 70720. Als gevangene werd Hermanus in de stad Hamburg ingezet bij het ruimen van puin, veroorzaakt door de bombardementen van de geallieerden. Daarbij is Hermanus op 16 maart 1945 omgekomen. Zijn moeder en zijn verloofde – Rie Gerritsen – hebben nog jaren moeten wachten voordat de marechaussee hen dat slechte nieuws kwam brengen. Op verzoek van de familie is zijn lichaam na de oorlog overgebracht naar Nederland en herbegraven op begraafplaats Rusthof in Amersfoort.

Deze Herdenkingssteen ligt hier voor een oorlogsslachtoffer, gearresteerd en omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

Deze herdenkingsstenen liggen hier voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme (nazisme). Ze worden vaak geplaatst als alternatief voor de officiële Stolpersteine van het project van Gunter Demnig. Daar waar er geen Stolperstein ligt, maar men toch wil herdenken, worden deze herdenkingsstenen gebruikt. De stenen liggen in de meeste gevallen voor het laatst bekende woonadres van de slachtoffers.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)