Inleiding:
Het in 2024 officieel geopende Nationaal Holocaustmuseum is gelegen in de voormalige Joodse buurt te Amsterdam en is onderdeel van het Joodse Culturele kwartier. Het museum is gevestigd in de voormalige Kweekschool tegenover de Hollandsche Schouwburg waaruit Joden werden gedeporteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast de school was de crèche gevestigd waaruit honderden Joodse kinderen weg gesmokkeld zouden worden.
Het Nationaal Holocaustmuseum is het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt.
Een stukje geschiedenis:
Voor de Tweede Wereldoorlog leefden ongeveer 140.000 Joden in Nederland waar Amsterdam de grootste Joodse gemeenschap vormde. Tijdens de bezetting zouden de Duitsers o.a. de Hollandse Schouwburg gebruiken als verzamelplaats waaruit Joden gedeporteerd werden naar de vernietigingskampen in Oost-Europa. Joodse kleine kinderen werden vaak van hun ouders gescheiden en naar de tegenovergelegen crèche gebracht.
Door de directrice van de crèche en de Hollandsche Schouwburg werd een plan ontwikkeld om zoveel mogelijk Joodse kinderen weg te smokkelen o.a. via de kweekschool. Er zouden uiteindelijk tussen de 500 en 700 kinderen via het verzet bij onderduikadressen door heel Nederland terechtkomen.
Museum:
De permanente presentatie in het museum gevestigd in de voormalige kweekschool richt zich op de geschiedenis van meer dan 100.000 vermoorde Joden uit Nederland. Ook de Joodse gemeenschap van voor de Tweede Wereldoorlog komt aan bod, alsmede de vervolging, de daders en de bevrijding. Door de persoonlijke verhalen, objecten en de interactiviteit van het museum wordt de bezoeker met de hand meegenomen door de Holocaustperiode in Nederland.
Op de begane grond waan je jezelf terug in oorlogstijden waar je geprojecteerde voetstappen in de hal kunt zien waar kinderen naar de vooruitgang van de school werden gebracht om ze daarna in vrijheid te stellen. Ook staat in een originele kamer een wiegje. Tenslotte kun je een deel van de erfafscheiding zien waar kinderen vanuit de crèche werden overgedragen aan verzetslieden.
Ook het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding zoals Joden die meemaakten en de omgang met de Holocaust in onze nationale herinneringscultuur komen in het museum aan bod. Het Nationaal Holocaustmuseum presenteert de geschiedenis zonder terughoudendheid en geeft de slachtoffers een herkenbaar gezicht.
De museumroute volgt het 'misdadenbehang' met daarop een tijdlijn van de anti-Joodse maatregelen die al meteen na aanvang van de bezetting begonnen en eindigden met deportatie en moord.
Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!