TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationaal Holocaustmuseum

In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. Vóór de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden hier met, naast en langs elkaar. Zij hadden dezelfde rechten. Tijdens de bezetting vermoordden de nazi’s in Europa ongeveer zes miljoen Joden. Dit staat bekend als de Holocaust of Sjoa. Van de Joodse bevolking in Nederland werd driekwart vermoord.

Ook het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding zoals Joden die meemaakten en de omgang met de Holocaust in onze nationale herinneringscultuur komen in het museum aan bod. Het Nationaal Holocaustmuseum presenteert de geschiedenis zonder terughoudendheid en geeft de slachtoffers een herkenbaar gezicht.

De museumroute volgt het 'misdadenbehang' met daarop een tijdlijn van de anti-Joodse maatregelen die al meteen na aanvang van de bezetting begonnen en eindigden met deportatie en moord.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Nationaal Holocaustmuseum
  • Foto's: Mike Bink - Nationaal Holocaustmuseum

52.366846, 4.910916

Aangifte antisemitische leuzen bij opening Holocaustmuseum geseponeerd

3mei

Aangifte antisemitische leuzen bij opening Holocaustmuseum geseponeerd

Het Openbaar Ministerie heeft geen bewijs gevonden dat er antisemitische leuzen zijn geroepen bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Een aangifte tegen betogers is geseponeerd. Dat betekent dat die niet leidt tot strafrechtelijke vervolging.

Lees meer

Kritiek en steun voor Halsema bij debat over demonstratie Holocaustmuseum

22mrt

Kritiek en steun voor Halsema bij debat over demonstratie Holocaustmuseum

De Amsterdamse gemeenteraad heeft met burgemeester Halsema gedebatteerd over de demonstraties rondom de opening van het Nationale Holocaustmuseum. Verschillende partijen hadden Halsema om opheldering gevraagd over de gang van zaken op 10 maart, met name over de nabijheid van demonstranten tot het museum.

Lees meer