TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Adriaan Volkersingel 25

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of struikelstenen), die zijn gelegd op 06-02-2017, herdenken:

Hartog den Hartog, geboren 12 mei 1896,
Helena den Hartog-van der Sluis, geboren 30 april 1899
Simon den Hartog, geboren 23 december 1927
Emanuël den Hartog, geboren 5 februari 1943

Het gezin is op 17 november 1942 gearresteerd en op 2 februari 1943 vanuit Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz en daar op 5 februari 1943 vermoord.

De familie den Hartog vestigde zich in de loopt van de 19e eeuw in Sliedrecht. Hartog was net als zijn vader handelaar in manufacturen en één van de oprichters van de Voetbalvereniging Sliedrecht. Na hun trouwen gingen Hartog en Helena wonen aan de Merwedesingel 91 (nu Adriaan Volkersingel 25) en kregen 2 kinderen. Zij werden gelijk met hun met hun (schoon) ouders en grootvader (Simon den Hartog), oma en nog drie andere familieleden op transport gesteld.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie of soms het onderduikadres van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. In elke plaquette is de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats- (meestal een concentratiekamp) en datum van overlijden gestanst. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."


Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)