Het gemeentebestuur van Altena vindt het niet passend om oud-burgemeester Van der Lely te bestempelen als fout in de oorlog. Wel zal Altena nog een extra bijdrage van 1000 euro doneren voor het onderhouden van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam.
WOUDRICHEM - De onderzoekers Bert van Straten en Raoul Nijst hebben kritiek op het rapport van streekarchief Langstraat Heusden Altena, die onderzoek deed naar de rol van oud-burgemeester Jacob van der Lely van Woudrichem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden het vooral jammer dat er geen contact is gezocht en overleg is gevoerd. ,,En over de inhoud van het rapport valt heel veel te zeggen.”
Oud-burgemeester Van der Lely van Woudrichem heeft duidelijk meegewerkt aan de maatregelen van de Duitse bezetter, maar het is lastig vast te stellen of hij daartegen weerstand bood. Dat is de conclusie van Streekarchief Langstraat Heusden Altena, die op verzoek van de gemeente Altena onderzoek heeft gedaan naar het handelen van Jacob van der Lely.
Op verzoek van de gemeente Altena wordt het oorlogsverleden van de Woudrichemse burgemeester Jacobus van der Lely toch opnieuw tegen het licht gehouden. De gemeente heeft archivaris Hildo van Engen van streekarchief SALHA gevraagd om het handelen van de burgemeester in oorlogstijd te duiden in de context van die tijd.
Door het afleggen van de eed bij zijn herbenoeming tot burgemeester van Woudrichem in 1943 heeft Jac van der Lely zich volledig uitgeleverd aan het nazibewind. Raoul Nijst en Bert van Straten schrijven dit in een brief aan de gemeenteraad van Altena.
Het besluit van het NIOD om geen onderzoek te gaan doen naar het oorlogsverleden van de toenmalige Woudrichemse burgemeester Van der Lely, roept her en der vragen en irritatie op. Ook bij de onderzoekers, die in het voorjaar de gedragingen van burgemeester Van der Lely in oorlogstijd naar buiten brachten. “Een wat slappe houding van een instituut waar al veel belastinggeld in gaat”, vindt onderzoeker Bert van Straten.
Er komt geen onderzoek naar het oorlogsverleden van de voormalig burgemeester Jacobus van der Lely van Woudrichem. De gemeente Altena had het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) gevraagd het gedrag van de burgemeester te toetsen in relatie tot andere burgemeesters in oorlogstijd. Maar het NIOD laat weten geen capaciteit te hebben om zo'n onderzoek te verrichten.
Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) bevestigt dat er een verzoek ligt van de gemeente Altena om onderzoek te doen naar het oorlogsverleden van de toenmalige burgemeester Jacobus van der Lely. “Maar dat betekent niet dat wij automatisch zo’n onderzoek ook gaan verrichten”, zegt een woordvoerster van het NIOD. “We willen eerst in gesprek gaan met de gemeente en zo’n onderzoek brengt ook kosten met zich mee.”
Het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) gaat op verzoek van de gemeente Altena onderzoek doen naar het oorlogsverleden van burgemeester Jacob van der Lely. Volgens regionale onderzoekers heeft de toenmalige burgemeester van Woudrichem een actieve rol gespeeld bij het oppakken en beroven van Joodse inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een onderzoek dat zij daarover publiceerden wordt nu voorgelegd aan het NIOD.
Kan de straatnaam Burgemeester van der Lelystraat in Woudrichem (gemeente Altena) nog wel worden gehandhaafd? Recent is bekend geworden dat de oud-burgemeester in de Tweede Wereldoorlog nauw samenwerkte met de Duitsers. Politica Pauline van den Tol van burgerstem Altena, heeft het college van burgemeester en wethouders van die gemeente schriftelijk gevraagd hierover een standpunt in te nemen.
De gemeente Altena vindt het niet nodig om excuses te maken voor het handelen van oud-burgemeester Jac van der Lely van Woudrichem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp hij de Duitsers bij het oppakken én beroven van Joodse inwoners.
WOUDRICHEM - Hij was geen burgervader voor álle inwoners van Woudrichem, ook al beweerde Van der Lely graag anders. Want hij hielp de Duitsers bij het oppakken én beroven van Joodse inwoners tijdens de oorlog.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright