TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Transinne

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog (augustus 1914) werd in de buurt van Transinne (nabij Maissin en Anloy) zwaar slag geleverd tussen Franse en Duitse troepen, met her en der ook wandaden door Duitse soldaten gepleegd op burgers. Transinne fungeerde bij de veldslag als lazaret voor Duitse gewonden.

Het grote oorlogsmonument, tussen vier Duitse 10cm Kanone 04, in het centrum van het dorp herinnert aan deze geschiedenis. Deze vier K 04 kanonnen werden achtergelaten in de stad Huy door de terugtrekkende Duitse troepen in 1918, voordat ze in 1922 naar Transinne werden verplaatst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de kanonnen tijdelijk verplaatst naar een vlakbij gelegen bos, zodat ze niet zouden worden ingenomen door de Duitsers of als doel zouden gelden voor de geallieerde luchtmacht.

Bovenop het monument staat het beeld van een soldaat met vlag in de hand.
Op de sokkel ligt een grote leeuw.

Vooraan op de kolom :
" Transinnes
Aan zijn
dappere kinderen
Oorlog
14-18 40-45 "

Rechts :
" Strijders gestorven voor het vaderland " - 4 namen 1914-18 met aanduiding regiment, datum en plaats overlijden en 2 namen 1940-45 met aanduiding regiment, omstandigheden
en datum overlijden.

Links :
" Strijders – soldaten " – 19 namen
„ Veldwachters „ - 4 namen

Achteraan :
" Burgers gedeporteerd naar Duitsland " – 17 namen

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Vincent Cnudde & Marie-Christine Vinck
  • Foto's: Marie-Christine Vinck (1, 4, 5), Vincent Cnudde (2, 3)

50.0004167, 5.2033194