TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Eesveenseweg 165

Hier woonde:

Herman de Groot, landarbeider
geboren 17 februari 1894 te Vledder
vermoord op 6 oktober 1942 in Mauthausen

Als zoon van Hartog de Groot en Roosje Pinto, werd Herman de Groot op 17-02-1894 geboren in het Drentse Vledder, in 1903 verhuisde hij met zijn ouders, broer en zus naar Eesveen, een buurtschap in de nabijheid van Steenwijk.
Ten tijde van de oorlog, zijn ouders en zus Evelina waren al overleden, woonde hij op de hoek van de Eesveenseweg met de Gierwal, waar hij werkte als landarbeider en veehandelaar.
Door het reisverbod van de nazi’s voor Joden, zeker na de bepaling die op 07-11-1941 van kracht werd, kon hij dit laatste beroep echter nauwelijks volhouden.
In maart 1942 was er nog een flink pak sneeuw gevallen en Herman werd opgedragen te helpen de Van Karnebeeklaan in het dorp sneeuwvrij te maken en dit zou zijn laatste moment in Eesveen blijken te zijn.
In gezelschap van twee Nederlanders, kwam een Duitse soldaat vragen of er ene Herman de Groot aanwezig was, en ondanks de waarschuwing van anderen te zwijgen, meldde Herman zich toch bij het drietal, waarschijnlijk was hij verraden omdat hij zich kritisch had uitgelaten over de Nazi’s en Hitler.
Na zijn arrestatie werd hij afgevoerd en belandde in het "Oranjehotel", de beruchte strafgevangenis van Scheveningen en van waaruit hij is hij gedeporteerd naar het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk.
Gevangenen werden daar tewerkgesteld steengroeven om graniet te delven en de ongehuwd gebleven Herman de Groot kwam om in het kamp op 06-10-1942 in de leeftijd van 48 jaar.
Er is voor hem op de hoek Eesveenseweg-Gierwal, ter hoogte van huisnummer 165 waar hij als laatst woonde, op 08-12-2016 een struikelsteen geplaatst, deze is geadopteerd door de buurtvereniging en openbare basisschool De Driesprong in Eesveen.

Ook zijn broer Philippus overleefde de oorlog niet, samen met zijn vrouw Berdina de Vries werd hij op 03-10-1942 opgepakt bij een grote razzia in Amsterdam en overgebracht naar Kamp Westerbork.
Van hieruit werden zij na slechts twee dagen al gedeporteerd naar Auschwitz waar het echtpaar onmiddellijk na aankomst op 08-10-1942 vermoord werd.

Hun kinderen Roosje en Emanuel waren eerder al (24-07-1942) afgevoerd naar Auschwitz, van hun verblijf daar is verder niets bekend, voor hen is na afloop van de oorlog een overlijdensakte opgesteld met als sterfdatum 30-09-1942.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: bert Deelman & Herma de Vries
  • Foto's: Bert Deelman (1), Herma de Vries (2, 3)