Branau am Inn is een kleine stad op de grens van Oostenrijk en Duitsland gescheiden door de rivier de Inn. De stad staat vooral bekend vanwege de geboorteplaats van de voormalige Duitse dictator Adolf Hitler. Sinds jaar en dag is het behoud (of niet) van z'n geboortehuis omstreden.
Waar de een zegt dat het behouden moet worden vanwege z'n historische belang geeft de ander aan dat het een bedevaartsoord kan worden voor neonazi's.
Geschiedenis huis:
Adolf Hitler werd op 20 april 1889 geboren in Braunau am Inn, op de tweede verdieping van het pand Salzburger Vorstadt 15. Hij woonde de eerste periode van zijn leven in het uit de zeventiende eeuw stammende 'Bürgerhaus'. Het gezin zou maar 2 jaar hier blijven wonen, voordat zij verhuisden naar Linz. De familie Pommer kocht het pand in 1912 en begon een café op de begane grond.
In de jaren dertig wisten extreemrechtse activisten de weg naar het geboortehuis van Hitler al te vinden en kwamen daar vaak samen. Bij de annexatie van Oostenrijk, in 1938, ging Hitler de brug over bij de rivier de Inn bij Braunau. De kerkklokken luidden, er stonden duizenden mensen langs de weg maar Hitler stopte niet. Het gebouw werd in datzelfde jaar gekocht door Martin Bormann en hij maakte er een nationaalsocialistisch ‘cultuurcentrum’ van. Zijn initialen, "MB", staan nog op de gevel.
Na de oorlog
Na de oorlog duurde het nog jaren voordat de familie "Pommer" het pand terugkreeg. Het 'Bürgerhaus' werd ingericht als dagcentrum voor gehandicapten, maar de familie Pommer kwam in conflict met de overheid, omdat ze weigerde om het pand geschikt te maken voor mindervaliden. Er begon een lange juridische strijd, want de overheid wilde voorkomen dat Braunau am Inn een bedevaartsplaats voor extreemrechts werd.
Men plaatste een gedenksteen (vanuit het voormalige concentratiekamp Mauthausen) voor het pand en men zette een onteigeningsprocedure in gang. Aanvankelijk wilde men op deze plek een centrum vestigen dat waarschuwde voor de gevaren van totalitarisme en herinnerde aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Er gingen geluiden op voor sloop of zelfs het laten "verdoezelen" door natuurelementen.
Toekomst
Na jaren juridische strijd schijnt de familie Pommer een aanzienlijke vergoeding te hebben gehad voor het pand. In 2022 werd uiteindelijk besloten dat het pand gebruikt gaat worden als politiebureau.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!