De Muur van Mussert, een rijksmonument op een historisch beladen plek, krijgt een nieuw toekomstperspectief. De Muur staat op Recreatiepark de Goudsberg in Lunteren (gemeente Ede) en is in verval. Gemeente Ede heeft als initiatiefnemer, samen met diverse andere partijen, gewerkt aan een nieuw ontwerpplan voor de herontwikkeling van de Muur en haar directe omgeving.
[EDE] (ANP) Ede wil artikel 1 van zowel de Nederlandse als de Duitse grondwet aanbrengen op de Muur van Mussert, het restant van het NSB-complex in Lunteren waar partijleider Anton Mussert tussen 1936 en 1940 toespraken hield. De Muur van Mussert is sinds vorig jaar een rijksmonument en moet een educatiecentrum over collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog worden.
De Muur van Mussert in Lunteren is zaterdag officieel gemarkeerd als rijksmonument. Op deze plek hield de NSB-voorman Anton Mussert tussen 1936 en 1940 toespraken.
De Muur van Mussert in Lunteren trok zaterdag tijdens de Open Monumentendagen veel publiek. Alleen dit weekend was het beladen erfgoed van binnen en buiten te bekijken.
De Muur van Mussert is aangewezen als rijksmonument. Het omstreden bouwwerk bij Lunteren moet onderdeel worden van een educatief centrum. Tegenstanders kunnen nog in beroep gaan.
Student Rick Abelen is de winnaar van de prijsvraag ‘Toekomst van de Muur van Mussert’. Hij ontwierp een ‘bedenkcentrum’ met een ondergronds museum, een auditorium en een plek voor lezingen en debatten. De jury noemde zijn idee om ondergronds te gaan vernieuwend en gedurfd, omdat het een sfeer van bedruktheid overbrengt, die nog versterkt wordt door toepassing van de kleur zwart. De prijsvraag is uitgeschreven door de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright