In Polen is de bevrijding van Auschwitz-Birkenau officieel herdacht. Vandaag tachtig jaar geleden werd het toenmalige concentratie- en vernietigingskamp bevrijd door het Sovjetleger. De bijeenkomst vond plaats in een grote tent die deels over de toegangspoort van het kamp was opgetrokken. De herdenkingwerd bijgewoond door tal van regeringsleiders en staatshoofden.
Een in Auschwitz gecomponeerd muziekstuk is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog te horen geweest. In aanloop naar een grotere productie over muziek in het concentratiekamp liet de Britse muziekwetenschapper Leo Geyer het slaapliedje van net anderhalve minuut uitvoeren door pianist Mateusz Borowiak.
Onder de vloer van een van de gebouwen van het voormalige concentratiekamp Auschwitz zijn schaakstukken gevonden. In het kamp zijn wel vaker spellen gevonden, maar deze schaakstukken zijn bijzonder door de manier waarop ze zijn gemaakt.
De 98-jarige Lily Ebert overleefde concentratiekamp Auschwitz en een dodenmars, en is een van de weinigen die nog in leven is om erover te vertellen. Dat doet ze onder andere met haar boek Lily's belofte dat sinds vorige week in Nederland in de wikels ligt. Maar ook door filmpjes op het populaire platform TikTok. En daar is ze populair.
Het Auschwitz Museum spreekt van een schandelijke aanval op het symbool van een van de grootste tragedies in de geschiedenis van de mens.
De laatste bevrijder van Auschwitz die nog in leven was, is overleden. De in Rusland geboren Jood David Dushman stierf op 98-jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn woonplaats München.
In Polen zijn drie leden uit protest uit een adviesraad van het Auschwitz Museum gestapt. Dat doen ze vanwege de benoeming van de voormalig Poolse premier Beata Szydlo van regeringspartij PiS. Volgens de opgestapte leden wordt de adviesraad met de aanstelling van Szydlo gepolitiseerd. De raad bestaat uit negen Polen en komt eens per jaar bij elkaar.
Haar naam circuleert nog altijd op lijsten van gezochte oorlogsmisdadigers, maar ze is al jaren geleden overleden in een Groninger verzorgingstehuis. Dat blijkt uit een onderzoek van journalist Stijn Reurs.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben 24 Nederlandse SS'ers als bewaker in vernietigingskamp Auschwitz gewerkt. Dat blijkt uit onderzoek van journalist Stijn Reurs. Utrechter Piet was één van hen, zijn zoon Ernst vertelt erover.
Zestig kunstenaars uit Nederland en Duitsland vieren 75 jaar bevrijding op vier locaties in Twente en het Duitse grensgebied. Het is de reprise van het geruchtmakende kunstproject Nooit Weer/Nie Wieder van 25 jaar geleden. „Het populisme klopt opnieuw aan de poorten van Europa.”
Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’.
DEN BOSCH/KRAKAU - Het was niet hun eerste keer in Auschwitz maandag, en maar goed ook volgens de Vughtse Laura van Hooft en Marieke Pechtold uit Haarsteeg. Té overweldigend als je ook nog eens vrijwilliger bent bij de ceremonie ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van het concentratiekamp.
Ingrid de Vries werd op 4 oktober geboren aan de Nieuwe Kerkstraat in Amsterdam. Ze werd maar 2 jaar en 9 maanden oud. Op 13 juli 1943 ging ze met haar ouders op transport naar Sobibor, waar ze drie dagen later na aankomst werd vergast.
75 jaar na de bevrijding is er aandacht voor het boek dat een Joodse arts schreef over het leven als gevangene in vernietigingskamp Auschwitz.
‘Auschwitz’ is in de loop der jaren uitgegroeid tot een centraal onderdeel van de herinneringscultuur, als symbool van het grootst denkbare kwaad. ...
Het is maandag driekwart eeuw geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Twee Joodse twintigers vertellen wat een bezoek aan de overblijfselen van de vernietigingskampen in Polen voor hen betekende. ‘De Holocaust is dichtbij.’
Opa was SS’er in Auschwitz. Zijn kleinzoon houdt het angstvallig geheim. “Als mensen erachter komen, bekladden ze mijn huis met hakenkruizen.” Het ...
Ruim de helft van de 150 leden van de Tweede Kamer heeft zich aangemeld voor een bezoek aan het naziconcentratiekamp Auschwitz in Polen. Bij sluiting van de aanmeldingstermijn waren er 77 belangstellenden, maakte de Kamer vrijdagavond bekend. Maar mogelijk gaan nog meer parlementariërs mee.
Er is grote ophef ontstaan over een toneelstuk dat kinderen van een basisschool in het Poolse Labunie opgevoerd hebben. In het stuk speelden kinderen het leven in vernietigingskamp Auschwitz na, compleet met gaskamers en nazi-outfits.
Angela Merkel heeft vrijdag voor het eerst in haar veertienjarige periode als bondskanselier een bezoek gebracht aan het concentratiekamp Auschwitz in Polen.
Een recordaantal van 2.152.000 miljoen bezoekers van over de hele wereld hebben vorig jaar een bezoek gebracht aan het voormalige naziconcentratiekamp in Auschwitz-Birkenau. Dat zijn er 50.000 meer dan in het vorige recordjaar 2017, staat vandaag op de website van het museum.
Het museum van concentratiekamp Auschwitz heeft een bijzonder object in handen gekregen: het dirigeerstokje van de eerste orkestleider van het kamp. Het 32 centimeter lange stokje van hout en ivoor symboliseert een van de bizarste verhalen uit het vernietigingskamp, waar in de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen werden vermoord.
In de nazi-concentratiekampen van Auschwitz lieten naar schatting 1,1 miljoen mensen, voornamelijk Joden, het leven. Met hun dood verdwenen ook de verhalen achter de slachtoffers. Met ‘Faces of Auschwitz’ wekt de Braziliaanse kunstenares Marina Amaral die vaak gruwelijke verhalen weer tot leven. Een ontroerend project.
Van de Amerikaanse jongeren die tussen 1985 en 2000 geboren zijn, is er een vijfde dat niet weet of twijfelt over wat het concentratiekamp Auschwitz is. Bijna de helft van de volwassen Amerikanen kan geen enkel concentratiekamp opnoemen.
Een Poolse rechter heeft twaalf mensen veroordeeld die vorig jaar naakt een schaap slachtten bij het voormalige vernietigingskamp Auschwitz. Twee van hen moeten ruim een jaar de cel in, de rest kreeg boetes opgelegd.
Het is één van de laatste plaatsen waarvan je verwacht dat er Kerstmis werd gevierd. Toch werd dit feest van licht en vrede gedurende het vijfjarige bestaan van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz jaarlijks gevierd door gevangenen, ondanks dat ondertussen het moorden binnen en buiten de gaskamers doorging. Gevangenen putten er hoop uit op een spoedige bevrijding en een veilige terugkeer naar hun families, terwijl de SS het feest misbruikte om haar slachtoffers verder te terroriseren.
© STIWOT, 1999-2025. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright