TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stadwaldlager Bocholt / Stalag VI-F

1935

Kamp voor leden van de Oostenrijkse "Sturmabteilung" (SA) die Oostenrijk hadden verlaten vanwege de poging tot staatsgreep van juli 1934, waar de Oostenrijkse kanselier Engelbert Dollfuß werd vermoord. Deze duizenden SA-leden werden "Österreichische Legion" (Oostenrijks Legioen) genoemd. Daarom heet de straat naast het voormalige kamp "Wiener Allee" (= Weense laan)

1938

Na de Oostenrijkse Anschluss, de annexatie van Oostenrijk in Groot-Duitsland door het nazi-regime in 1938, was het voor het Österreichische Legioen mogelijk om Duitsland te verlaten en terug te keren naar Oostenrijk.

1939

De Duitse Reichsarbeitsdienst (RAD) gebruikte het kamp voor 2000-3000 mensen.

1939 - 1944

Het kamp werd gebruikt voor geallieerde krijgsgevangenen (POW's) en kreeg de naam Stalag VI F (kampnummer "F" in de Wehrkreis "VI", Münster).

1944

Nadat de geallieerden in september in Nederland (Arnhem) waren geland, kwam het front dichter bij Bocholt zodat het kamp werd geëvacueerd naar Münster.

1945

Volkssturm-leden, die de Westfalenmuur moesten bouwen, evacueerden personen uit het ziekenhuis en de Sovjet "Fremdarbeiter" woonde in het kamp.

1946

Het kamp werd gebruikt voor krijgsgevangenen uit Estland, Litouwen, Letland, Joegoslavië, Polen en Oekraïne die allemaal lid waren van de voormalige Duitse Wehrmacht.

1947

Joden gebruikten het als doorgangskamp op weg van concentratiekampen naar Israël.

1948

Hier woonden dakloze gezinnen uit Polen, Oekraïne, Joegoslavië en de Baltische staten (Displaced Persons = DPs).

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.856258, 6.651777