TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Heilig Hartkapel 'Bomkapelleke' Koolskamp

Koolskamp, een vredig West-Vlaams dorpje, kende gedurende de Tweede Wereldoorlog een bewogen leven. Sinds februari 1944 waren Duitse soldaten in Koolskamp gelegerd. Hun taak was om verbinding met zendstations met dieper in land gelegen vliegvelden te verbeteren. Wanneer Britse en Amerikaanse vliegtuigen over Koolskamp vliegen, doet het Duitse luchtafweer z'n werk. Vanaf mei 1944 begonnen de bewoners van Koolskamp zich rond kapellen en kruisbeelden te bidden voor een spoedige bevrijding van België.

Op 20 juni 1944, omstreeks 21u15, vlogen 12 geallieerde bommenwerpers over Koolskamp. Talloze bommen vielen op het grondgebied van Koolskamp. Het bombardement had 2 huizen, 2 gedeeltelijk en 2 schuren vernield. Een derde schuur brandde uit. Het doel van het bombardement was om het vliegveld van Egem te vernielen. Hoewel dit vliegveld volgens de geallieerden belangrijk was voor de Duitsers, werd het echter niet door hen gebruikt.

Op het zelfde moment van het bombardement waren ruim 70 mensen aan het bidden bij de Heilig Hartkapel in de Kapellestraat. Toen men het geronk van de naderende vliegtuigen en het gesuis van de bommen hoorde, vluchtte men weg in de kapel of kroop men in de gracht aan de weg. Ondertussen ontploften verschillende bommen op de akkers en weiden. Toen viel er echter een bom op 1 meter van de menigte. Maar als bij wonder ontplofte de bom niet. Diezelfde avond keerden nog talloze mensen terug naar de kapel om te bidden. Men was ervan overtuigd dat God hun gebeden had aangehoord.

Een dag na de gebeurtenissen, werd de bom uitgegraven en werd hij naar een hoeve gebracht waar talloze kijklustigen de bom kwamen bewonderen. De bom werd later die dag naar een andere hoeve gebracht. Een onbekende man zou gezegd hebben dat de Duitsers wel eens de bom zouden opeisen. Doordat de Duitsers hoorden dat de bom was weggehaald ging men de bom zoeken, maar zonder resultaat. Tot op 16 juni 1945 werd hij onder de grond bewaard. De bom maakte echter 1 slachtoffer: Cyriel Declercq verwondde zich aan een scherpe rand van de bom maar overleefde het. Tussen 18 en 20 juni 1945 werd de bom in de kerk tentoongesteld. Op 20 juni 1945 werd de bom meegedragen tot aan de kapel waar hij werd opgehangen. Tijdens de viering van de 1e verjaardag van de gebeurtenis, vlogen enkele Britse vliegtuigen over Koolskamp. Later vlogen nog 3 Britse bommenwerpers over Koolskamp, dit keer zonder bommen.

Later werden in de kapel een foto en de namen van de 72 aanwezigen opgehangen. Ook plaatste men een bord met daarop de gebeurtenis;
Onder den 2den Wereldoorlog den 20 juni1944 om 9u15
's avonds deden 12 bommenwerpers op deze buurt een
aanval. 500 bommen kwamen op de omgeving terecht.
Een bom van 50kg. viel op den grintweg op 5 meters van
deze kapel waar 72 personen aan 't bidden waren. De bom
scheurde, de springstof vloeide uit. Alleen een ontploffing die
niemand deerde zelfs niet de naasten op 1 meter afstand
noch dode noch gewonde op gansch Koolskamp.
Dank en eer aan 't Heilig Hart van Jezus door Maria

Ook werd op de plaats waar de bom viel de datum en een bom op straat gekerfd.

Ieder jaar, op 20 juni, wordt nog steeds een viering in de kerk van Koolskamp gehouden ter nagedachtenis van de gebeurtenis. Na de viering, is er een bedevaart naar de kapel.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Jente de Roust
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge (1, 2, 3, 4), Jente De Roust (5)