TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 502: Ongeleide projectielen

Ongeleide projectielen
Vanaf 1944 is de Duitse oorlogsindustrie zo ver ontwikkeld dat ze bommen kunnen uitrusten met straalmotoren. Met dit nieuwe wapen wordt Londen en later ook Antwerpen bestookt. De mobiele lanceerinstallaties voor de V1 en de V2 raketten staan in de wijde omgeving van Almelo, Nijverdal en Rijssen. Sabotage veroorzaakt onbedoeld veel extra leed in de omgeving.

Iedereen die in de winter van 1944-1945 woonde in het gebied tussen Almelo, Nijverdal, Deventer en Zutphen kende het geluid van sputterende raketten. Het waren vliegende bommen, uitgerust met straalmotoren. In de volksmond beter bekend als de V1’s en V2’s. De Duitsers hadden dit nieuwe wapen ‘Vergeltungswaffe 1’ genoemd als vergelding voor de invasie op Normandië en alle verliezen die daarna ontstonden.

Het wapen was onder grote druk van Hitler ontwikkeld door Duitse technici. Met behulp van talloze dwangarbeiders werden ze gebouwd. Eerst in Peenemünde aan de Duitse Noordkust, later in verlaten mijnen in Noord Frankrijk. Onder onmenselijke omstandigheden zagen dwangarbeiders kans om de productie van deze onbemande straalvliegtuigen te saboteren. Geen wonder dan ook dat bij het lanceren of tijdens de vlucht van deze wapens er vaak veel misging.

En in de nacht van 25 op 26 maart 1945, slechts enkele dagen voor de bevrijding, gaat het in Rijssen helaas ook enorm mis. Een V1, afgeschoten vanuit Almelo, mogelijk ook door sabotage onbetrouwbaar gemaakt, stort midden in de nacht met een ontzettende dreun neer op de Huttenwal in het centrum van de stad Rijssen. Hierbij komen 9 mensen om het leven.

Audiospot - Ongeleide projectielen



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Dick de Bruijne (1, 2), Arjan Vrieze (3, 4, 5)