TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 218: Een kruis in de Peel

“Een kruis in de Peel”
Op de verlaten Peel stond eens groot erekruis. Het markeerde de plek waar op 7 februari 1945 een bommenwerper neerstortte. Deze was geraakt door Duitse nachtjagers die uitgerust waren met een nieuw radarsysteem. Geallieerde bommenwerpers die geraakt werden probeerden te landen in reeds bevrijd gebied zoals bijvoorbeeld de Peel. Zo ook de Halifax NA-197 en de Halifax NA-260 met aan boord een Franse bemanning. Twee van hen liggen begraven op de plek waar het toestel neerstortte.

In de Peel zijn in WOII tientallen militaire vliegtuigen gecrasht. Het Peelmoeras was een onbewoond gebied. De geallieerden voerden in januari tot maart 1945 veel bombardementen uit op het Ruhrgebied en de Nederrijn. Op 7 februari 1945, de vooravond van het Rijnlandoffensief, waren o.a. Kleve en Goch doelwit.

Op 7 februari 1945, toen de Peel al bevrijd was, crashten enkele minuten na en vlak bij elkaar twee Halifax bommenwerpers met Franse bemanningen. Het ene vliegtuig ontplofte in de lucht en het andere stortte neer.

De stoffelijke resten van twee bemanningsleden van het laatste vliegtuig rusten nog steeds in de Peelbodem op de plaats van het neerstorten. In 1946 is op die plaats een herdenkingskruis geplaatst gemaakt van Kienhout uit de Peel. Het kruis verdween in de loop van de jaren vijftig na ontginning van het gebied. In 2002 is een herdenkingsmonument geplaatst voor alle vliegtuigbemanningsleden die in WOII in de Peel het leven hebben gelaten in Nationaal Park De Groote Peel. De crashes van de beide Halifax bommenwerpers op 7 februari 1945 staan symbool voor alle vliegtuigcrashes in de Peel in WOII.

Audiospot - “Een kruis in de Peel”



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Jeroen Koppes