TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 494: De raid bij Anne Jacobapolder

De raid bij Anne Jacobapolder
De provincie Zeeland en Vlaanderen spelen een sleutelrol aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Van 4 september tot 8 november 1944 vindt hier de Slag om de Schelde plaats met als doel de haven van Antwerpen in gebruik te kunnen nemen. Begin november 1944 is Sint Philipsland bevrijd, maar Schouwen-Duiveland aan de andere kant van ’t Zijpe zal nog tot het eind van de oorlog door de Duitsers bezet blijven.

Na de bevrijding van het geïnundeerde St. Philipsland op 5 november 1944 bewaken geallieerde troepen de kust tegenover Schouwen-Duiveland. Vanaf de watertoren bij de dijk kan de vijand worden geobserveerd. De Duitsers willen zo snel mogelijk van die ideale uitkijkpost af.

?In de nacht van 22 op 23 januari 1945 steekt een vijftigtal Duitse Fallschirmjäger (Duitse parachutisten) ’t Zijpe over en voeren een aanval uit. Bij boerderij Hof Rumoirt aan de Langeweg komt het tot een vuurgevecht. Drie Poolse, twee Engelse en één Nederlandse militair, groepscommandant Piet Avontuur, laten daarbij het leven. Er valt ook één burgerslachtoffer. De toren wordt rond middernacht opgeblazen.

Audiospot - De raid bij Anne Jacobapolder



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Adri Kramer (1), Arjan Vrieze (2, 3, 4, 5)