TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Liberation Route Marker 221: Een dag om nooit te vergeten

Een dag om nooit te vergeten
In september 1944 worden in Midden- en Noord-Limburg zware gevechten gevoerd tussen de geallieerden die oprukken vanuit de Peelstreek en Duitse bezettingstroepen. Kessel wordt in de novembermaand toneel van dood en verwoesting. De veerpont kapseist en daarbij vallen burgerslachtoffers. Op 17 november 1944 blazen Duitse soldaten de toren van de parochiekerk op en steken kasteel De Keverberg in brand.

De bevrijding van Kessel vond plaats tijdens de gevechten in Midden- en Noord-Limburg tussen Overloon en Meijel: de Peelstreek.

Daar woedden, vanaf hevige gevechten tussen de Geallieerden en de Duitsers. Vanuit de Peel rukten de Geallieerden op naar de Maas. Enige dagen voor de bevrijding kapseisde in de avonduren van de 11de november het veerpont van Kessel op de Maas. Zeven Belfeldenaren en zes Duitse soldaten verdronken tijdens deze levensgevaarlijke overtocht.

Op 17 november 1944 werd de kerktoren met springstof opgeblazen door de Duitse bezetter en stortte op het schip van de kerk. Tegen zes uur werd Kasteel De Keverberg volgestouwd met springstof, maar pogingen om het kasteel te laten ontploffen mislukten. Vlak daarop werd de burcht in brand gestoken.

Op 19 november kwamen de Britse bevrijders vanuit de richting Helden het dorp binnen zonder tegenstand.

Audiospot - Een dag om nooit te vergeten



Liberation Route Europe is gecertificeerd als Cultural Route of the Council of Europe. Met honderden plekken en verhalen in negen verschillende Europese landen, verbindt de route de belangrijkste regio's langs dezelfde route van de geallieerden in 1943-1945.
Het gehele traject bestaat uit themaroutes die per fiets, te voet of per auto kunnen worden afgelegd.
Deze routes passeren tal van historische- en interessante locaties en vertellen verhalen vanuit een veelvoud aan perspectieven die belangrijk waren in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.
Iedere route is voorzien van zogenaamde markers. Dit zijn grote keien of zuilen die zijn voorzien van tekst of mogelijkheden om de verhalen te beluisteren. Daarnaast zijn er vele ‘Vectors of Memory’ geplaatst, die aangeven dat de passant zich op een van de Liberation Routes begeeft.
De routes zijn terug te vinden op de website van Liberation Route Europe of in de app via welke ook veel verhalen te beluisteren zijn.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Liberation Route Europe
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Peter Schipper (3, 4, 5)