TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gedenkteken Omgekomen NS-Medewerkers Apeldoorn

Op de gevel van het stationsgebouw op het eerste perron van het NS-station te Apeldoorn is een plaquette aangebracht voor omgekomen NS-medewerkers uit de regio Apeldoorn. De tekst op de plaquette luidt:

"TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 -1945

J.C. BENNIS
B. BIJSTERBOSCH
M. ELSKAMP
J. HARMS".


Jan Cornelis Bennis werkte als perronwachter en rangeerder bij het spoor. Hij bracht illegale krantjes rond, hielp joden en had zelf ook onderduikers in huis. In 1942 is hij gearresteerd. en naar de gevangenis in Arnhem gebracht. Hij is op transport gesteld naar kamp Amersfoort en later naar kamp Vught. Eind februari 1943 kwam het bericht binnen dat hij op 8 februari was overleden aan longontsteking en hartstilstand.

De negentienjarige Barend Bijsterbosch was, net als zijn vader, spoorwegarbeider. Hij was een vriend en collega van Jacob Harms en dook samen met hem onder in een leegstaand huis op de Polhoutweg. Op 21 september 1944 's avonds rond tien uur kwam hij daar om het leven door een schotwond door de borst.

Marinus Elskamp werd eind 1942 naar Duitsland gestuurd in het kader van de Arbeitseinsatz. Hij moest als rangeerder aan het werk in Kettwig. Op 23 mei 1943 is hij daar verongelukt, toen een trein onaangekondigd het emplacement opreed waar hij met een andere trein bezig was. Hij is tussen beide treinen gekomen en was op slag dood. Marinus Elskamp is later op Heidehof herbegraven.

Jacob Harms werkte op het station als jongste bediende. Na september 1944 dook hij onder. Jacob zat met een vriend in een leegstaand huis. Op de avond van 21 september stopte daar een motor met zijspan. Na enige tijd vielen er schoten, waarna de motor verdween in de richting van de kazerne. Na een anonieme melding bij het Julianaziekenhuis heeft een ambulance de jongens opgehaald. Jacob is onderweg naar het ziekenhuis gestorven aan schotwonden in de borst; zijn vriend Barend was al overleden. De ware toedracht is nooit duidelijk geworden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne, Kaj Metz
  • Foto's: Dick de Bruijne
  • https://www.apeldoornendeoorlog.nl/

52.209521, 5.968576