In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers in de bossen ten westen en noorden van het Paleis Het Loo (Apeldoorn) meerdere soorten munitieopslagplaatsen aangelegd. In de bossen van Kroondomein Hoog Soeren, ten noorden en oosten van het dorp, werd eind 1943 Armeemunitionslager ''Mia'' aangelegd. Dit type depot was bedoeld voor eenheden van de landmacht (het Heer). Vrijwel alle typen munitie, zoals voor geweer, karabijn en pistool, pantserafweer, tankmunitie, luchtafweer, handgranaten en rook- en signaalmunitie waren hier voorhanden. Het gebied besloeg uiteindelijk circa 675 hectare. Recent archeologisch onderzoek heeft tevens aangetoond dat in het depot veel buitgemaakt materiaal aanwezig was, zogeheten Beutemunition. Vondsten van vooral Franse, maar ook Nederlandse, Belgische en munitie uit de voormalige Sovjetunie zijn bekend. Verhoudingsgewijs zijn de aantallen Duitse munitie echter een stuk hoger. Aan- en afvoer van munitie gebeurde via Assel en Het Loo.
Het Nederlandse verzet was al snel op de hoogte van het munitiedepot. Naast het opstellen van enkele kaarten van het complex, gaven ze informatie over aantallen en soorten munitie en het personeel. Reeds op 2 februari 1944 wordt er gemeld dat er 225 tot 250 man bewaking aanwezig zou zijn. Op 3 augustus 1944 is het personeel sterk afgenomen. Slechts 50 man wordt gezien. Wel wordt gemeld dat er "veel activiteit" in het depot is. Op dat moment zijn de harde gevechten in Normandiė nog in volle gang. Het uitgebreide systeem van munitiedepots van het Heer in Normandiė en Noord-Frankrijk moet dan al flink onder druk hebben gestaan. Mogelijk draaide Hoog Soeren op dat moment overuren voor het alsmaar dichterbij komende westfront. Het depot in Hoog Soeren bleef bijna tot het einde van de oorlog functioneren. Tegen het einde van de oorlog werd alleen nog 's nachts gewerkt. In de nacht van 16 op 17 april 1945 werd de munitieopslagplaats voor een deel haastig tot ontploffing gebracht om te voorkomen dat het door de geallieerden verder werd gebruikt. Apeldoorn en Hoog Soeren werden de volgende dag bevrijd. Na de oorlog was het voormalige depot jarenlang een verzamelplek van munitie uit heel Nederland.
De munitiedepots tegenwoordig:
Sinds 1998 tot heden worden de bossen van het Kroondomein opgeruimd van munitieresten. Sinds 2001 wordt deze opsporing van conventionele explosieven (OCE) uitgevoerd door een civiele specialist. Het vernietigen van de munitie is voorbehouden aan de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EODD). Wanneer men vanuit Apeldoorn de Soerenseweg neemt richting Hoog Soeren komt men op den duur aan de rechterkant gele waarschuwingsborden tegen die de wandelaar van het bosgebied attendeert op de aanwezigheid van het voormalige Duitse munitiedepot.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!