TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Biesbosch MuseumEiland

De ontoegankelijkheid heeft er in de Tweede Wereldoorlog voor gezorgd dat de Duitse bezetters de Biesbosch niet onder controle konden krijgen. De Biesbosch was gedurende de Tweede Wereldoorlog dan ook een ideaal onderduikadres. In het laatste jaar van de oorlog zijn zelfs groepen Duitse soldaten krijgsgevangen gemaakt en verborgen gehouden.

Als eind 1944 het Zuiden van Nederland bevrijd is en het gebied boven de Amer, inclusief De Biesbosch nog bezet is begint het verzet met crossings. Er wordt vele malen tussen bevrijd en bezet gebied heen en weer gevaren. Onder meer om mensen in gevaar in veiligheid naar bevrijd gebied te brengen en medicijnen mee terug te nemen naar bezet gebied.

Het Biesbosch Museum Werkendam toont de geschiedenis van de Biesbosch tijdens de Tweede Wereldoorlog middels een kleine expositie, waarin de crossing van de Britse generaal John Hackett in 1945 centraal staat.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: G. Nuiten & Barry van Veen
  • Foto's: Arjan Vrieze

51.765526, 4.771671

Boek over Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog uitgebracht

mei2021

Boek over Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog uitgebracht

[H’VELD-G’DAM] Er is veel geschreven over de Biesbosch tijdens de oorlogsjaren ’40-’45. Echter, er ontbrak een overzichtelijk beeld van de vele gebeurtenissen die daar in deze donkere bladzijde van de Nederlandse geschiedenis hebben plaatsgevonden, vinden initiatiefnemers Alfons van Bokhorst en Leen Fijnekam. Daarom vonden zij het tijd worden om hierin verandering te brengen.

Lees meer

Geen schip met brood maar twee monumenten voor broodcrossings in 1945

apr2021

Geen schip met brood maar twee monumenten voor broodcrossings in 1945

Bij het Biesboschmuseum in Werkendam en in Geertruidenberg worden vrijdag twee monumenten onthuld, die herinneren aan de zogeheten broodcrossings uit mei 1945. In de nacht van 19 op 20 mei 1945 vertrok een schip uit Geertruidenberg naar het Zuid-Hollandse Hardinxveld, met aan boord 13.000 broden, vertelt Henk Kruithof. Het was brood voor de hongerende bevolking aan de overkant. Een schip met brood laten varen kon vorig jaar door corona niet doorgaan.

Lees meer